“Road to Recovery” Israelische organisatie brengt zieke Palestijnen naar Israelische ziekenhuizen

Palestijnse patiënten op weg naar een Israëlisch ziekenhuis met Road to Recovery-vrijwilligers. Foto door Shamai Wasserman

Nadat de broer van Yuval Roth,een reservesoldaat, werd ontvoerd en vermoord door Palestijnen in de zuidelijke Gazastrook trad Yuval toe tot het Parents Circle – Families Forum, een Israëlisch-Palestijns forum van nabestaanden, aldus begint een artikel in Israel21C.

Ongeveer 13 jaar geleden vroeg een Palestijns lid van de groep Roth om zijn zieke broer van een controlepost dat Israël en de Palestijnse gebieden scheidde, naar zijn behandeling in een Israëlisch ziekenhuis te brengen. Roth deed dit, en al snel verspreidde het woord zich onder de Palestijnen op zoek naar hulp.

“Mijn telefoonnummer werd doorgegeven tussen zieke Palestijnen en ik zag dat ik niet aan alle verzoeken kon voldoen”, zegt Roth. “Dus begon ik om hulp te vragen, en zo begon een groep vrijwilligers samen te komen.”

“In 2010 heb ik, na een donatie die ik van Leonard Cohen heb ontvangen, de organisatie Road to Recovery formeel opgericht”, legt hij uit, verwijzend naar de legendarische zanger. “De organisatie is gebaseerd op vrijwilligerswerk, maar het geld is bestemd voor benzine restitutie voor de vrijwilligers.”

Palestijnse kinderen worden door Israëlische vrijwilligers naar Road to Recovery naar het ziekenhuis gebracht.(foto Road to recovery)

Ongeveer 900 actieve vrijwilligers nemen deel aan het werk van de organisatie, die ongeveer 150 mensen per dag vervoerd, waardoor ze vele honderden shekels besparen aan taxiritten die hun behandeling in Israël – betaald door de Palestijnse Autoriteit – onmogelijk hadden kunnen maken.

Naast het dagelijkse ziekenhuisvervoer maakt Road to Recovery in de zomer veel Palestijnen gelukkig door Palestijnse patienten en hun families een dag naar het strand in Israel te brengen. Op elk van deze dagen reizen ongeveer 200 gezinnen naar het strand in Israël om te genieten van een leuk dagje uit.

“Deze dagen zijn voor ons een groot voorrecht om iets te doen in een andere sfeer, weg van de gestresste atmosfeer waarin we ze meestal naar behandelingen brengen,” merkt Roth op.

Een leuke dag op het strand georganiseerd door Road to Recovery voor Palestijnse patiënten en hun families. (Foto Road to Recovery)

Aan de Palestijnse kant van de grens is Naeem Al-Baeda, coördinator van Road to Recovery op de Westelijke Jordaanoever, een drukke man. Al-Baeda raakte bekend met het werk van de organisatie in 2010, toen een familielid van hem elke dag zijn weg moest vinden naar een ziekenhuis in Tel Aviv voor behandeling.

Aanvankelijk kon hij de activiteit van Road to Recovery niet geloven.

“Ik kon het niet geloven totdat ik het met mijn eigen ogen zag. Ik hield meteen van deze activiteit, deze daad, de hele zaak, en heb sindsdien vrijwilligerswerk gedaan ‘, vertelt hij. “Ik werd benaderd door mensen die ik niet kende, maar ik kon geen nee zeggen tegen een kankerpatiënt. Langzaam kwam ik in een situatie terecht waarin ik de hele Westelijke Jordaanoever coördineer. ‘

Palestijnse patiënten worden naar het ziekenhuis in Israël gebracht. (Foto Shamai Wasserman)

Dit kostte Al-Baeda veel geld. Als bouwvakker van beroep was hij al snel de hele dag aan de telefoon voor de organisatie, wat leidde tot zijn ontslag uit verschillende werkplekken. De Palestijnse Autoriteit was ook niet enthousiast over wat zij beschouwt als “normalisatie” van banden met Israëliërs”, en pas na lange ondervragingen werden de zaken opgehelderd en kon hij met zijn vrijwilligerswerk doorgaan.

Het vele werk heeft veel invloed gehad op mijn dagelijkse schema en dat van mijn familie. ”Maar de boodschap die deze activiteit bevordert, is het zeker waard”, merkt hij op.

“De hoofdboodschap is de ontmoeting zelf. Elkaar leren kennen. Dit zijn twee mensen die elkaar niet ontmoeten en die elkaar haten zonder te weten, zonder te ontmoeten, ”zegt Al-Baeda. “We leven in hetzelfde land, zo klein, zo mooi, en we moeten zorgen dat het zo blijft ook voor de toekomst van onze kinderen.” “De ontmoeting zelf, we noemen het ‘vrede voor een uur’. En dat voel je echt vanaf de allereerste ontmoeting”, ‘zegt hij.

Road to Recovery won onlangs de IIE Victor J. Goldbergprijs voor de vrede in het Midden-Oosten. De prijs van $ 10.000, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Institute of International Education, erkent uitstekend werk dat gezamenlijk wordt uitgevoerd door een Israëlische Jood en een Arabische moslim, of hij nu een staatsburger van Israël is of niet. Roth en Al-Baeda belichamen waar de prijs om draait.

Indien u deze organisatie wilt steunen , ga dan naar de website

Advertentie (4)