Red Sea Diving Resort: Een Netflix film hoe de Mossad Ethiopische Joden naar Israel smokkelde

Mensen zeggen vaak dat een film “gebaseerd is op een waargebeurd verhaal”, maar The Red Sea Diving Resort is dat echt. De film zal 31 juli aanstaande wereldwijd op Netflix verschijnen. Geregisseerd door Gideon Raff, die de serie Prisoners of War and Homeland creëerde, vertelt de film het spannende verhaal over hoe Mossad-agenten begin jaren ’80 duizenden Joodse Ethiopiërs via een hotel in Soedan naar Israel smokkelden.

Het Red Sea Diving Resort is een bitterzoete herinnering aan het feit dat Ethiopische Joden heel graag naar Israël wilden komen, niet alleen om vervolging te voorkomen, maar ook vanwege de historisch en religieuze betekenis voor hen. Ook laat de film zien dat de overgrote meerderheid van de Israëli’s hen met open armen verwelkomde, althans in eerste instantie. De film brengt ook duidelijk in beeld hoe moeilijk en traumatisch hun reis was.

Wat Raff heeft gedaan, is het verhaal omzetten in een spannende film die ook kijkers zal aanspreken die geen kennis hebben van of interesse in de Ethiopische uittocht naar Israël. Hoewel de regisseur zijn best doet om de urgentie en de inzet van deze missie over te brengen.

De katalysator voor het drama is Kabede (Michael Kenneth Williams, die het best bekend staat om zijn buitengewone prestaties als “Omar” in de film The Wire), een Ethiopische activist die een beroep doet op de Israëlische regering voor hulp.

Chris Evans, ook bekend als Captain America in de Avengers-franchise, speelt Ari Levinson. Een Mossad-agent met een achtergrondverhaal dat hij is opgegroeid in Amerika en bezig is om Ethiopiërs door de woestijn naar Israël over te brengen. Maar hij beseft dat deze reis voor velen te gevaarlijk is en zoekt naar een andere manier.

Wat hij bedenkt is een plan dat zo gek is, dat het misschien wel werkt: het huren van een verlaten duikresort in Sudan en de Ethiopiërs daar naartoe te brengen – via een kortere tocht, maar over territorium in handen van brutale bendes – en met hulp van Israelische speciale eenheden hen vervolgens brengen naar Israëlische marineschepen. Maar het is natuurlijk zo onconventioneel, dat hij moeite heeft om het plan te verkopen aan zijn superieur, Eytan (Ben Kingsley, die erin slaagt een assertieve Israëliër te lijken).

Netflix film: Red Sea Diving Resort

Zoals Eytan het zegt: “Dus je idee, om het nog maar eens te herhalen, is om een ​​groep Joden naar een moslimland (Sudan) te sturen, een plek waar ze misschien door Bedoeïenen worden opgegeten om een ​​nep hotel te runnen om een ​​groep zwarte Joden te redden die misschien niet de 1.000 km lange tocht door de woestijn overleeft, om door Israelische Navy Seal’s naar een Israëlisch schip te worden gesmokkeld”, waarop Ari antwoordt: “Vermomd als een petroleum schip, ja”.

Onze helden moeten het opnemen tegen een corrupte en wrede Sudanese functionaris, kolonel Abdel Ahmed (Chris Chalk van When They See Us, Gotham en The Newsroom). Hij voelt dat er iets aan de hand is, maar hij kan niet helemaal achterhalen wat.

Het runnen van een nep-resort als dekking, biedt allerlei mogelijkheden voor komische scenes. Zoals wanneer een groep Duitse toeristen opduikt, die de nep-flyers hebben gezien die werden verspreid net op het moment dat de groep een gevoelige reddingsoperatie moet ondernemen. De Mossad-agenten serveren ze diner, geven ze duik- en tai chi-lessen en doen zelfs massages. De soundtrack van popmuziek uit de jaren 80 van groepen als Duran Duran draagt ​​ook bij aan de sfeer.

Een tijdje gaat alles soepel en Ari plaatst zelfs een bord met het aantal tevreden gasten dat het hotel heeft bezocht, maar dat in werkelijkheid het aantal geredde Ethiopiërs is. Maar de Soedanezen komen dichterbij en Eytan en andere Israëliërs zetten hen onder druk om het hele project te laten vallen. Maar Kabede, samen met zijn partner Retta (Yossi Vasa), blijven volharden.

Misschien is er nooit een beter moment geweest om dit verhaal te vertellen, te midden van de wereldwijde migratiecrisis en de Ethiopische protesten in Israël. Als u op zoek bent naar entertainment met een hart, zult u genieten van The Red Sea Diving Resort. En het einde, wanneer historische filmpjes van de echte agenten en de Ethiopische immigranten worden getoond, is buitengewoon ontroerend.