Levenslang voor Palestijn die Israelische soldaat met steen doodde

Islam Yousef Abu Hamid, de Palestijn die op 24 mei 2018 in de Westbank de Israelische soldaat Ronen Lubarsky doodde, heeft levenslang gekregen plus 8 maanden. Ook moet de terrorist de familie van de omgekomen sergeant NIS 258,000 ($72,900) betalen, aldus meldt de Times of Israel.

De uitspraak wordt door de familie van het slachtoffer “beschamend” genoemd. Zij hadden de doodstraf willen zien.

Lubarsky, lid van een speciaal enheid, werd op 24 mei 2018 door een grote steen geraakt tijdens een arrestatieoperatie op de Westelijke Jordaanoever. De 20-jarige Israëlische sergeant – postuum gepromoveerd tot stafsergeant – stierf twee dagen later aan zijn verwondingen.

De steen, eigenlijk was het een zwaar stuk graniet, werd uit het raam op de derde verdieping van een gebouw naar hem gegooid tijdens een operatie van de IDF om Palestijnen in het Al-Amari vluchtelingenkamp nabij Ramallah te arresteren. Het kamp, ​​waar ongeveer 15.000 Palestijnen wonen, is vaak het toneel van botsingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen.

Lubarsky’s familie, evenals enkele politici, hebben de uitspraak bekritiseerd  en riepen op de moordenaar om de de moordenaar de doodstraf te geven.

“Een schande en ik schaam mij voor het Israëlische rechtssysteem”, zei zijn vader Vladimir, kort na de uitspraak. “Vandaag ontvingen we opnieuw bewijs dat het zeer de moeite waard is om Israëli’s te vermoorden. Ik ben woedend”.

De familie had naast de doodstraf een compensatie geëist van ongeveer NIS 5 miljoen ($ 1,4 miljoen) – de geschatte som geld die aan Abu Hamid wordt betaald door de Palestijnse leiders tijdens zijn tijd in de gevangenis.

“De eis om compensatie was om hem zijn salaris van de PA te ontzeggen. De rechtbank verwierp dat en respecteert ons niet”, zei de advocaat van het gezin Morris Hirsch. “Wat hier gebeurt, is een schande”, aldus de advocaat

Ook oppositieleider Lieberman noemt de uitspraak een schande: “Abu Hamid gaat naar de gevangenis in Israël en krijgt geweldige voorwaarden. Zo kan hij gaan studeren, sporten en meer. Zijn familie krijgt een maandelijks bedrag van de Palestijnse Autoriteit. Alsof dat niet genoeg is, gaat hij naar de gevangenis, in de wetenschap dat hij kan worden vrijgelaten in de eerste ruilovereenkomst voor gevangenen”.

Lees hier het hele artikel.

Advertentie (4)