Meerderheid joodse jongeren in de EU voelt zich “in het algemeen” niet veilig

Uit onderzoek blijkt dat 44% van de ondervraagde joodse jongeren in de Europese Unie last heeft van antisemitische intimidatie. Volgens het onderzoek heeft 41% van de jonge Joden emigratie overwogen, omdat ze zich in hun land niet veilig voelen om daar als een joods persoon te leven.

De meerderheid van de jonge Europese Joden drukt een sterke joodse identiteit uit, ondanks dat ze zich onveilig voelen vanwege het toenemende antisemitisme. Dat blijkt volgens een nieuwe studie van het Bureau voor de grondrechten van de Europese Unie (FRA).

-Vier op de vijf jonge joodse Europeanen zeggen dat antisemitisme een probleem is in hun land en geloven dat het de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Ook vinden ze racisme in het algemeenheid een probleem in eigen land.
-44% van de ondervraagden zei dat ze slachtoffer waren van antisemitische intimidatie, terwijl 85% meldde “dat mensen in hun land hun beschuldigen of verantwoordelijk houden voor acties van de Israëlische regering”. Een kleine 80% van de jonge slachtoffers rapporteert geen intimidatie aan de politie of andere autoriteit.
-45% verklaarde dat ze ervoor kiezen om geen zichbare joodse spullen in het openbaar te dragen of te vertonen, omdat ze zich zorgen maken over hun veiligheid.
-48% vindt dat hun overheid hen adequaat beschermt en slechts 17% is van mening dat ze antisemitisme effectief bestrijden.
-81% van de jonge joodse Europeanen geloven dat racisme een probleem is in hun land en 74% ziet een toename van met name anti-islamitische haat.