SGP en Christen Unie stellen schriftelijke vragen nadat Israel Producten Centrum wordt gedwongen producten uit Israel van etiket te voorzien

Kees van der Staa, SGP en Joel Voordewind , CU, hebben schriftelijke vragen gesteld aan de minister van economische zaken gesteld n.a.v. de ophef die is ontstaan na het bekend worden dat het Israel Producten Centrum wordt gedwongen producten uit Israel van een label te voorzien. Wij hebben daar al eerder overgeschreven., en steunen beide heren in hun strijd.

Hoe zit het ook al weer?

De EU kwam in 2013 met het plan om producten uit door Israel “bezette”gebieden, zoals de Golan en Judea en Samaria, te voorzien van een label. Kopers konden dan zien dat een product uit door Israel “bezet”gebied komt.

Nederland was daarin een voorloper. Toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verdedigde in maart 2013 het kabinetsstandpunt in de Tweede Kamer. ‘De Britten en Denen gingen ons al voor. Nederland wil voorkomen dat ten onrechte ‘uit Israël’ staat op producten die niet uit Israël komen’, zei de minister toen.

In 2015 werd dit voorstel door de EU aangenomen. Inmiddels loopt er in Frankrijk een rechtszaak tegen dit besluit waarvan de uitspraak in oktober dit jaar wordt verwacht.

Daar hebben de dames en heren van het Nederlandse ministerie van economische zaken echter niets mee te maken, vinden ze schijnbaar.

Dus kreeg een paar weken geleden het Israel Producten Centrum in Nijkerk bezoek van ambtenaren van EZ die er op aan drongen Israelische producten van een label te voorzien. Zoniet, dan werd er gedreigd met torenhoge boetes.

Roger van Oordt, directeur van Christenen voor Israel liet zich hier echter niet door van de wijs brengen. “Etikettering was ooit bedoeld voor voedselveiligheid, maar nu is het geworden tot een politiek drukmiddel tegen de Joodse staat. We moeten spreken over ”kolonisten” en ”nederzettingen” om de Joodse staat verder te criminaliseren. Alle woorden met een negatieve connotatie toepassen op Israël, is het devies.” Het is een “anti joodse maatregel” voegde hij daar aan toe.

Inmiddels is het nieuws hierover ook opgepikt in Israel, bijna alle Israelische nieuwsmedia hebben erover geschreven , en dat er nu dan vragen worden gesteld aan de minister van economische zaken is toe te juichen. Echter wij, denken het antwoord al te kennen.

Als trouwe volgeling van de besluiten van de EU bazen zal het antwoord zijn in de trend van :”wij dienen de EU richtlijnen te volgen” of “ook de Nederlandse regering vind dat de Golan =, Judea en Samaria bezet zijn”.

Het feit dat duizenden Palestijnen hun baan en dus ook inkomen, hierdoor dreigen te verliezen maakt de Nederlandse regering niets uit. Dan wordt er wel wat extra hulpgeld aan Abbas en zijn vrienden overgemaakt, wat helaas niet in de zakken van de Palestijnse werklozen terecht zal komen.

Deze onzinnige richtlijn moet van tafel, het heeft niets te maken met of producten nu wel of niet uit de Golan, Judea en Samaria komen. Het heeft te maken met doordrammen van een EU beleid wat er op is gericht de Palestijnen een eigen staat te geven en Israel zich terug te laten trekken tot de grenzen van voor 1967, iets wat Israel nooit zal doen.

Wij roepen u dan nogmaals op, koop juist nu producten bij het Israel producten Centrum, er is genoeg keus. Zo hebben ze een groot aanbod van Israelische wijnen, specerijen, make up artikelen, Dode zee zout, etenswaren, sieraden en gebruiksvoorwerpen.

U kunt het online bestellen of breng een bezoek aan Nijkerk en geniet dan teven van een mooie tentoonstelling over Israel.

Advertentie (4)