Technion professor creëert een medicijnafgiftesysteem dat de dodelijkste vormen van kanker zal verkleinen

Technion Haifa professor Marcelle Machluf , 56, kwam als kind van 1 jaar naar Israel. Haar moeder verdiende kost als schoonmaakster en kon niet lezen of schrijven. Zij excelleerde op school, maar kreeg toen ze 16 was van haar scheikunde lerares te horen dat ze geen kans van slagen had met scheikunde door te gaan. De lerares kon nooit vermoeden dat haar student, die na school haar Marokkaanse immigrantenmoeder vergezelde om haar te helpen bij het opruimen van kantoren, postdoctorale studies aan de Harvard Medical School zou gaan voltooien en daarna de faculteit Biotechnologie zou leiden aan het Israëlische Technion-Israel Institute of Technologie.

Machluf, 56, is nu decaan van de Faculteit Biotechnologie en Levensmiddelentechnologie aan de Technion, is een wereldwijd erkende naam op het gebied van medicijnafgifte, gentherapie, cellulaire therapie en tissue engineering. Ze heeft meer dan 60 artikelen en boekhoofdstukken gepubliceerd en heeft zeven patenten geregistreerd, aldus de Times of Israel.

Nu staat de zacht sprekende wetenschapper op het punt van misschien wel de grootste gok van haar carrière: de creatie van een systeem voor de levering van medicijnen waarvan ze hoopt dat het de dodelijkste vormen van kanker zal terugdringen: long-, hersen- en alvleeskliertumoren. Dierproeven hebben ondersteuning voor haar theorie getoond en ze bereidt zich voor om de volgende stap te zetten.

In haar werk gebruiken Machluf en haar team in het Technion-lab mesenchymale stamcellen. Deze cellen, die bij alle mensen voorkomen, spelen meerdere rollen in het lichaam en differentiëren tot verschillende cel typen. Ze zijn ook hypo-immunologisch en veroorzaken daarom geen reactie van het immuunsysteem wanneer ze van de ene persoon naar de andere worden overgebracht.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze cellen helpen bij het verbergen van kankercellen voor het immuunsysteem, waardoor de kankers kunnen gedijen en uitgroeien tot een grootte die het onmogelijk maakt voor het immuunsysteem om later aan te vallen.

“Deze cellen hebben een grote rol in wat we modulatie van de ontstekingsreactie noemen, en een tumor is een grote ontsteking die niet kan worden genezen,” zei Machluf. Dus deze cellen, die “goede cellen” zijn omdat ze bot, kraakbeen, vet en andere cellen kunnen genereren, spelen een dodelijke rol bij het helpen groeien van tumorcellen.

Machluf en haar team gingen ervan uit dat er iets in hun membraan moest zijn dat hen in staat stelde om met de tumor te communiceren en de tumor deze kon laten beheersen. “Waarom zouden ze anders in het gebied van de tumor blijven en niet weg gaan ,”zegt ze.

Het is deze veronderstelling die hen heeft geleid tot de ontwikkeling van hun nieuwe medicijn afleverings platform.

Als een eerste stap scheidde de onderzoekers de membranen van de cellen. “Hoe doe je dat? Je doodt de cel. Je maakt het een geest, ‘zegt Machluf. “Je neemt de cel en je morst er al zijn inhoud uit … dus het is nu een lege ballon. En je laat alleen het membraan achter. ”

Deze celloze membranen kunnen een interactie aangaan met de tumorcellen, maar omdat ze niets meer in zich hebben, zullen ze niet doen wat de tumor opdraagt. De onderzoekers vulden vervolgens deze lege membranen met medicijnen tegen kanker onder verschillende omstandigheden en injecteerden deze bij dierenpatiënten.

Eenmaal geïnjecteerd in de bloedbaan, waren de “nano-spoken” in staat om “de tumor te identificeren, aan de tumor te hechten en hun medicijn in de tumorcellen te brengen, en de tumor kan er niets aan doen”, aldus Machluf.

Zo werd een medicijnafgiftesysteem geboren dat een ‘universele drager’ is – het kan zich richten op meerdere kankers in verschillende stadia met diverse geneesmiddelen, die het alleen in de tumoren kan vrijgeven zonder het omliggende weefsel te beïnvloeden.

De proeven werden uitgevoerd op vier soorten tumoren bij dieren, waaronder enkele kankers die als niet-behandelbaar worden beschouwd, zegt Machluf : pancreastumoren, prostaat- en borstkanker en een zeer ernstige vorm van longkanker.

De resultaten waren indrukwekkend. De tumoren daalden in omvang met slechts één schot van “nano-spoken” gevuld met de juiste medicijnen, zegt Machluf. “Voor elke tumor hebben we het medicijn gekozen. Eén injectie verminderde de grootte van de tumor aanzienlijk, ik heb het over 80% -85%. ”

Voor de pancreastumor droegen de “nano-spoken” een medicijn dat de kanker gevoeliger maakte voor chemotherapie, zei ze, waardoor het vatbaarder werd voor behandeling.

Lees hier het hele verhaal.

Advertentie (4)