VIDEO. Voormalig Miss Irak veroordeelde de Arabische staten vanwege hun kritiek op Israël. En iedereen was stil

Miss Israel Adar Gandelsman (links) en Miss Iraq Sarah Idan poseren voor een foto tijdens de Miss Universe-verkiezing in 2017. (Instagram)

Voormalig Miss Irak zei in de UN waar het op staat en veroordeelde Arabische staten voor hun kritiek op Israël en zei vijandigheid tegen de Joodse staat was geworteld in antisemitisme, aldus de Times of Israel.

Sarah Idan’s familie werd gedwongen Irak te verlaten na het delen van een foto op sociale media waarop ze tijdens de Miss Universe verkiezing van 2017 in Las Vegas poseert met Adar Gandelsman, die Israël vertegenwoordigde. Idan zei toen tegen critici van de foto dat het een vredesboodschap was en bezocht vorig jaar Israël.

Idan, die in de Verenigde Staten woont, sprak dinsdag in Genève tijdens een zitting van de VN-Mensenrechtenraad en sprak zich uit tegen Irak omdat ze haar niet steunde na het verzet tegen de foto.

Idan zei dat het Israëlisch-Arabische conflict niet gebaseerd was op echte meningsverschillen, maar “diep geworteld in de geloofssystemen die in islamitische landen worden onderwezen, die antisemitisch zijn.”

Ze zei dat deze ‘haat en onverdraagzaamheid’ werd ‘versterkt door vooringenomen media’, waarbij ze wijst op de strijd tussen Israël en de Hamas-heersers van de Gazastrook.

“Toen ik vorige maand het nieuws volgde, werd er niet bericht dat de terroristische organisatie Hamas in één weekend bijna 700 raketten afvuurde op Israëlische burgers of dat Hamas Palestijnen in Gaza gebruikte als menselijke schilden,” zei Idan.

“Waarom veroordelen ze Hamas nooit voor het initiëren van de aanslagen,” vervolgde ze. “In plaats daarvan tonen ze alleen degenen die zijn gedood door de Israelische respons uit zelfverdediging, en geven Israël de schuld.”

“Ik wil de Arabische landen eraan herinneren dat u vandaag meer gemeenschappelijke belangen met Israël deelt dan de terroristische milities”, zei ze. “Het onderhandelen over vrede voor beide staten verraadt niet de Arabische zaak, maar een essentiële stap om een eind te maken aan conflicten en lijden voor iedereen.”

Kijk hier de toespraak van deze heldin.

Advertentie (4)