Een hike in Galilea met uitzicht over twee zeeën

Menno de Vries is een Nederlandse gids in Israel voor kleine groepen of families. Menno zal regelmatig voor ons een tocht in Israel beschrijven. Via deze link kunt u Menno de Vries per telefoon of email bereiken.

Nahal Amud, is goed voor een familie hike maar ook voor het zwaardere werk. Een nahal is een beek in een vallei waar het hele jaar water doorheen gaat, een beek die een deel van het jaar droog staat wordt een wadi genoemd. Amud betekent pilaar en in dit Nationaal Park staat een grote stenen pilaar die de erosie van het overige gesteente in de vallei heeft overleefd.

Nahal Amud is een park waar je het hele jaar naar toe kunt, ik ben zelf in juli gegaan en ondanks de hitte is er veel schaduw door de vele bomen en bossages en zorgt de aanwezigheid van water voor verkoeling. Indien je de mogelijkheid hebt om met twee auto’s te komen, parkeer er dan een op 800 meter ten zuiden van Kfar Shamai, op deze plek.

Om het park binnen te komen dien je te betalen, soms bij het hokje op de weg naar de parkeerruimte, anders bij de kiosk; volwassenen betalen 7 euro, kinderen de helft. Na betaling krijg je een plattegrond met diverse routes. Het nummer van de kiosk is 04-6999984 en vraag voor de zekerheid het mobiele nummer van de boswachter en geef door hoe laat je verwacht terug te zijn. Meld je ook weer bij de kiosk als je terug bent gekeerd.

De brute hike

Hiervoor dien je in goede conditie te zijn vanwege een stevige klim, wij deden 4 uur over de hike (tot aan weg 866) en waren na 5 uur terug bij de kiosk, wat volgens de boswachter redelijk snel was.

Je begint vanaf de kiosk de rode route te volgen. Zodra je beneden bij het water bent, volg je vervolgens de zwarte route, deze is vanaf hier overigens hetzelfde als de Israel National Trail (INT), die te herkennen is aan de wit-blauw-oranje kleuren. De kleuren zijn tijdens de route op rotsen en stenen geschilderd en continue te zien.

Je loopt nu langs Nahal Meron, een beek die uitkomt in Nahal Amud. In dit gebied lopen veel wilde zwijnen, normaal gesproken kom je ze niet tegen, maar als je in juli loopt, wat niet zoveel mensen doen, dan kan het gebeuren dat je ze van dichtbij hoort en dan kan je beter niet doorlopen maar je route aanpassen. Wij moesten dit tweemaal doen toen we op korte afstand een zwaar gebrom uit de struiken hoorde komen. Naast wilde zwijnen lopen er meer beesten die je liever niet tegenkomt. Het advies van de boswachter is trouwens om in je handen te klappen en veel lawaai te gaan maken.

Dit is nog steeds het makkelijk deel, waarbij je naast mooie natuur, verschillende bouwwerken uit de Ottomaanse tijd tegenkomt. In de 16e eeuw was hier, in de dichtbij gelegen stad Safed/Tzefat, een korte maar zeer  succesvolle, lucratieve, textielindustrie. Voor het bewerken en verven was stromend water nodig en dat vond men hier.

Na circa drie kilometer gaat de zwarte en INT route verder naar het zuiden (richting de pilaar) en ga je rechtsaf om de blauwe route te volgen. Nu begint de klim, van in totaal 450 meter die naar de top van de Twee-Zeeën-Berg (Har Mitzpe Yamim) brengt. Bovenop kan je namelijk zowel de Middellandse Zee als het meer van Galilea (Kineret) zien, wat in het Hebreeuws ook een zee wordt genoemd. De toren van losse stenen die je op de foto ziet is gemaakt door soldaten, dit is een navigatie opdracht, meestal gebruiken ze er minder stenen voor.

De beklimming is heftig en je hebt vaak je handen erbij nodig en je kleren blijven niet schoon. Let ook op de je continue goed voor je blijft kijken (ipv alleen maar naar beneden) omdat de kans groot is dat je anders je hoofd stoot tegen takken.

Na het bereiken van de top volg je blauw en bereik je na 1,3 kilometer weg 866, net onder de plaats Kfar Shamai. Als je met twee auto’s bent gekomen dan staat er een hier geparkeerd. Ben je met een auto dan heb je de optie om hier te gaan liften, maar er is maar een kleine plek waar auto’s kunnen stoppen. Ik ben zelf gaan lopen, aan de veilige kant van de vangrail, tot aan de bushalte bij Kfar Shamai. Vanuit hier heb ik de bus gepakt, er gaan er verschillende, de eerste halte uitgestapt bij de plaats Meron, de beroemde bedevaartsplaats voor het graf van rabbi Shimon bar Yochai. Hier is een kiosk die o.a. pizza verkoopt en van hier kan je een taxi bestellen om je naar de parkeerplaats van Nahal Amud Park te brengen.

Wij waren 27 Shekel kwijt voor de taxirit en zeer voldaan toen we in het park terugkwamen. Het hele stuk teruglopen, dat niet zo makkelijk gaat langs de vangrail vanwege de bossages, is zo’n 4 kilometer. Ik had 4,5 liter water meegenomen en tijdens de hike heb ik dronk ik er 3 liter van opgedronken.

TIP: Let op dat de kaart van het Park, de locatie NIET goed weergeeft (augustus 2019). https://www.parks.org.il/en/reserve-park/amud-stream-nature-reserve/