Ex-premier Olmert: “Netanyahu ziet Abbas als de vijand, niet Hamas”

Ehud Olmert. Screenshot YouTube

De Israëlische regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu beschouwt de Palestijnse Autoriteit van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas als een gevaarlijke vijand en heeft geen strategie over Gaza, aldus voormalig premier Ehud Olmert in een interview met de Jerusalem Post.

“De regering van Israël wil Hamas niet bevechten, ze willen Abu Mazen (Abbas) en de Palestijnse Autoriteit bevechten, ze willen de PA in een hoek drukken, want voor hen zij zijn de echte vijand en niet Hamas”, zei Olmert woensdag in zijn kantoor.

“Niemand ter wereld eist dat Israël een serieuze politieke dialoog met Hamas aangaat, maar bijna iedereen ter wereld, op Amerika na, eist dat Israël een politieke dialoog met de PA aangaat”, zei hij. “Netanyahu wil geen vrede en ook niet in contact treden met de Palestijnse Autoriteit, want dat zou leiden tot concessies die hij niet wil maken. Dus voor hem is de PA de gevaarlijke vijand die in een hoek moet worden gedrukt en de hele tijd moet worden bekritiseerd, niet Hamas.”

Sinds maart 2018 nemen duizenden Palestijnen deel aan gewelddadige wekelijkse protesten langs de grensafscheiding in Gaza, onder de naam “March of Return”. Er zijn ook negen conflict rondes geweest tussen Israël en terreurorganisaties in Gaza, waarbij het afgelopen jaar meer dan duizend raketten op Israël zijn afgevuurd. 

Dat is volgens Olmert een comfortabele situatie voor de regering van Netanyahu, die geen strategie heeft voor Gaza. “Het is zeer comfortabel voor de regering om deze periodieke confrontaties met Hamas te hebben, die bijna altijd resulteren in massale raketaanvallen vanuit Gaza en een massaal gebruik van de Iron Dome”, zegt Olmert. “Er is een zeer pijnlijke psychologische impact op de bevolking, maar het aantal slachtoffers is minimaal, in die mate dat het bijna voor onbepaalde tijd kan doorgaan zonder grote actie door de staat Israël”. 

“Hoewel de Netanyahu blijft zeggen hoe sterk hij is en dat hij Hamas zal vernietigen, heeft hij tot nu toe het tegenovergestelde gedaan”, aldus Olmert.

Olmert vind dat Israël de inwoners van Gaza voor zich had moeten winnen door meer elektriciteit, zakelijke kansen, economische opties en een haven te geven, waardoor de burgers een prikkel krijgen om zich af te scheiden van de terreurgroep. “Nu geven wij ze geen enkele kans”, zegt hij.

Netanyahu heeft “geen moed, vastberadenheid of wil om te doen wat hij heeft beloofd te doen”, besluit Olmert.

Advertentie (4)