IDF een stap dichter bij aankoop 14 V-22 Osprey helicopters (video)

screenshot YouTube

De IDF is een stap dichter bij de aankoop van 14 V-22 Osprey helicopters door het aanvragen van een prijsopgave bij het internationale programmakantoor van de Amerikaanse marine voor het tilt-rotor vliegtuig.

Volgens rapporten, heeft de IDF Chief of Staff Lt.-Gen. Aviv Kochavi bepaald dat er een operationele behoefte is van ongeveer 12-14 van deze bijzondere toestellen die kunnen opstijgen en landen als helikopters maar vliegen als vliegtuigen met vaste vleugels. De V-22 toestellen zijn ontworpen voor gevoelige, uitgebreide missies, zowel in tijden van oorlog als ook in vredestijd.

Israël toonde voor het eerst interesse in Boeing’s V-22 Osprey tiltrotor-vliegtuig in 2012 en twee jaar later had het Amerikaanse ministerie van Defensie het Congres in kennis gesteld van zijn voornemen om zes van hen aan de Joodse staat te verkopen in een deal met een waarde van $ 1,13 miljard.  De deal ging toen niet door omdat er in Israel een regeringscrisis uitbrak

Daarna waren er andere prioriteiten voor de IDf en was het moeilijk een extra budget voor de aankoop van deze toestellen te vinden.

De IDF moderniseert zijn squadrons van verouderende straaljagers en helikopters en is er behoefte aan moderne en zware helicopters in combinatie met de V22.

Met een maximale kruissnelheid van 522 kilometer per uur en een uitgebreide actieradius van 2.103 km. zonder bij te tanken, zou de V-22 Israël in staat stellen Saoedi-Arabië, Syrië, Irak, Iran en Sudan te bereiken. 

Het multi-role gevechtsvliegtuig maakt gebruik van tiltrotor-technologie, waarbij de verticale prestaties van helikopters (zoals opstijgen en landen) worden gecombineerd met de snelheid, hoogte en bereik van vliegtuigen met vaste vleugels, waardoor het een ideaal vliegtuig is voor speciale missies, omdat het geen startbaan nodig heeft.

Advertentie (4)