Israel en Zuid-Korea ondertekenen vrijhandelsovereenkomst

Minister Yoo Myung-hee – Premier Netanyahu – minister Eli Cohen. Foto GPO

Israel en Zuid-Korea hebben vandaag en vrijhandelsovereenkomst ondertekend, de Israelische minister van Economie en Handel Eli Cohen en de Zuid-Koreaanse minister van Handel Yoo Myung-hee , hebben beiden hun handtekening onder de overeenkomst gezet.

Verwacht wordt dat de overeenkomst, waarover drie jaar is onderhandeld, een competitief voordeel en voor meer gemak en handelsactiviteit zal zorgen voor Israëlische exporteurs naar de Zuid-Koreaanse markt, de 11e grootste economie ter wereld, waardoor de versterking van de Israëlische export en de toenemende economische groei zullen toenemen.

In 2018, bedroeg de handel tussen Israël en Zuid-Korea circa $ 2,5 miljard, een stijging van bijna 15% ten opzichte van 2017. De verwachting is dat door de vrijhandelsovereenkomst verdere bilaterale handel zal toenemen. Met de overeenkomst zullen de meeste Israëlische export producten naar Zuid-Korea vrijgesteld zijn van douanerechten. Dit geldt voor elektrische machines, mechanische apparatuur, kunstmest, medische apparatuur, cosmetica, kunststoffen, metalen, vruchtensappen en wijn. Aan de andere kant, zullen de douanerechten worden verlaagd op de Zuid-Koreaanse goederen die in Israël worden ingevoerd, zoals auto’s en auto-onderdelen, koelkasten, medische apparatuur, elektronische componenten, speelgoed en spelletjes, kunststoffen en chemicaliën.

Zuid-Korea is de toonaangevende wereldwijde producent van geheugencomponenten en de tweede grootste producent van halfgeleiders. Het is ook ‘s werelds grootste scheepsbouwer en bezit meer dan de helft van de wereldmarkt. In de automobielsector is het, vooral dankzij de Hyundai-Kia-groep en haar secundaire leveranciers, een van de tien grootste producenten ter wereld.

Zuid-Korea heeft momenteel 15 vrijhandelsovereenkomsten met verschillende landen en handelsblokken, waaronder de VS, de EU, India en China. De vrijhandelsovereenkomst tussen Israël en Zuid-Korea zal helpen de handelsvoorwaarden van Israël gelijk te trekken met die van de voorgaande landen. Na voltooiing van het wederzijdse ratificatieproces zullen Israëlische bedrijven profiteren van gelijke handelsvoorwaarden en concurrentie op de Zuid-Koreaanse markt.