Israelisch voetbal seizoen gaat beginnen; president Rivlin ontving de voetballers

foto GPO

Ter gelegenheid van de opening van het seizoen 2019-2020 van de Israëlische Premier League heeft president Reuven (Ruvi) Rivlin vandaag, joodse en Arabische voetballers en coaches op de koffie gehad in de presidentiële residentie Beit HaNasi.

Onder hen waren Ayid Habshi en Muhammad Awad van Maccabi Haifa, Atta Jaber van Bnei Sakhnin, Aviram Baruchyan van Hapoel “Adumim” Ashdod, Ramzi Safouri en Marwan Kabha van Hapoel Be’er Sheva, Obada Khattab van Ironi Nesher, Muhammad Gdir van Bnei Yehuda, Wissam Rabah van Hapoel Hadera en coach Tal Banin .

“Voetbal is een teamsport,” zei de president tegen de spelers en voegde eraan toe: “vaak praten commentatoren over de individuele spelers in plaats van de prestaties van een team. Maar omdat het een teamspel is, kan voetbal ook een voertuig voor verandering zijn.” Hij zei ook: “de fans die het nationale team zien spelen, begrijpen dat voetbal niet meer of minder gelijkwaardige burgers heeft. Joden en Arabieren kunnen samen op het veld spelen en samen in dit land wonen. Voor de fans zijn jullie een rol model op en buiten het veld. Jullie zijn een symbool van succes en van partnerschap. Boven alles is voetbal het bewijs van de samenwerking tussen Joden en Arabieren, en toont het de samenleving als geheel aan dat het kan.

De president sprak ook over het “Shield of Honour – Israeli Hope in Sports” -initiatief dat nu vijf jaar loopt in samenwerking met het ministerie van Cultuur en Sport, de Israelische voetbalbond, de Toto en de organisatie “Values in Sports”. “Als onderdeel van deze samenwerking werken we samen met tientallen lokale autoriteiten en clubs en kennen we elk jaar het ‘Shield of Honour’ toe aan de Premier League-club die zich tijdens het seizoen heeft onderscheiden in het werken voor onderwijs en waarden en het aanpakken van de fenomenen van geweld en racisme bij games”, aldus de president.

De president besloot zijn toespraak door te zeggen: “We hebben het niet alleen over voetbal. Het gaat veel verder dan dat. We hebben het over mensen die elkaars religie en nationaliteit respecteren, en tegelijkertijd de staat en de samenleving respecteren waarin zij leven.” De president wenste iedereen succes voor het begin van het seizoen en zei dat hij hoopte op een seizoen zonder geweld en racisme, maar met veel doelpunten en spannende wedstrijden.