Raketprogramma Hezbollah mogelijk met een jaar vertraagd

foto Twitter

De Engelse krant The Times melde dinsdagmiddag dat het doelwit van de drone aanval op Beirut, twee kratten waren waarin een zeldzame industriële mengmachine zat die wordt gebruikt bij de productie van vaste brandstof voor een Hezbollah-programma om zijn voorraad eenvoudige raketten om te vormen tot precisiegeleide raketten, een project dat Israël grote zorgen baart omdat dat de dreiging van deze raketten aanzienlijk zou vergroten.

Volgens berichten in verschillende Hebreeuwsche media zou door deze drone aanval het Hezbollah raketten programma nu met minstens een jaar zijn vertraagd.

Zondagochtend vlogen twee drones in de Dahiyeh-buurt van Beiroet. De ene crashte en werd teruggevonden door Hezbollah, terwijl de andere explodeerde terwijl hij nog in de lucht was, en een brand veroorzaakte die aanzienlijke schade aanrichtte. Hezbollah heeft beweerd dat alleen zijn mediakantoren door de explosie werden beschadigd.

Volgens de Libanese media dinsdag, gaat het Libanese leger er vanuit dat de drones werden gelanceerd vanaf acht kilometer van de plaats van de explosie, wat aangeeft dat ze ofwel binnen Libanon waren gelanceerd ofwel vanuit de zee kwamen.

Hezbollah en de Libanese regering hebben Israël de schuld gegeven voor de drone-aanval. Israëlische functionarissen hebben geweigerd commentaar te geven op de kwestie, en veel analisten hebben gesuggereerd dat de drones Iraans waren, niet Israëlisch.

Afgelopen september vertelde premier Benjamin Netanyahu in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat Israël op de hoogte was van dit Hezbollah-complot en zelfs de geografische coördinaten kende voor de faciliteiten waar de raketten naar verluidt zouden worden geproduceerd.

Naar aanleiding van de opmerkingen van Netanyahu en de toegenomen controle in Libanon heeft de terreurgroep deze fabrieken naar verluidt naar verschillende locaties verplaatst.

Het Hezbollah raketten programma is gericht op twee hoofddoelen: lokaal nauwkeurige langeafstandsraketten produceren en de huidige voorraad eenvoudige raketten upgraden naar precisie gestuurde raketten. Volgens Israëlische defensieambtenaren is de terreurgroep nog niet in deze doelen geslaagd en bezit slechts een klein aantal precisiegeleide raketten.

Hoewel Israël in de 13 jaar na de laatste Libanon oorlog beschuldigd wordt van beperkte luchtaanvallen tegen Hezbollah diep in Libanon, zou de drone-aanval van deze week in het hart van Beiroet een verschuiving betekenen naar een agressiever defensiebeleid voor de Joodse staat.

Advertentie (4)