Israelische leger in het noorden in hoge staat van paraatheid

Illustratie. Screenshot YouTube

Het Israëlische leger is in noord-Israel in hoge staat van paraatheid gebracht na dreigementen van Iran en Hezbollah om wraak te nemen, na de succesvolle preventieve aanval van de IDF op een Iraanse basis in Syrië afgelopen zondagochtend.

Volgens de Israëlische tv zender Channel 12, gaat de IDF er vooralsnog vanuit dat Iran en Hezbollah militaire doelen willen aanvallen, en geen burgerdoelen.

Het noordelijk commando van de IDF is al twee dagen zeer alert, maar heeft nog niet besloten extra troepen naar noord-Israel over te brengen. Daar zal de komende dagen een beslissing over worden genomen. Het hangt ook af van wat het veiligheidskabinet onder leiding van premier Netanyahu zal gaan beslissen.

De IDF heeft de inwoners van noord-Israel laten weten gewoon door te gaan met hun dagelijkse routine, ondanks de dreiging van een tegenaanval door Iran of Hezbollah.

“Civiele activiteiten moeten gewoon doorgaan. Alle activiteiten kunnen doorgaan, inclusief uitstapjes en landbouwwerkzaamheden. Er zijn geen beperkingen op verplaatsingen. Tegelijkertijd bereiden we ons als militairen voor op elk scenario. Er zal veel beweging van militairen zijn in het gebied zijn”, vertelde de IDF bewoners van het gebied, via de Israëlische nieuwssite Walla.

Dat de spanning oploopt blijkt ook uit een ongebruikelijke stap van premier Netanyahu. Hij heeft zijn militaire secretaris Avi Blut en de nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat opdracht gegeven dat ze Benny Gantz, een voormalige stafchef van de IDF en leider van de politieke oppositiepartij Blue & White, moeten updaten over de militaire situatie. Dat heeft het kabinet van de premier laten weten in een verklaring.

Deze ongebruikelijke stap van premier Netanyahu leidde in Israel tot speculaties dat er meer aan de hand is en de veiligheid situatie “ernstig” te noemen is.

Premier Benjamin Netanyahu heeft maandag de internationale gemeenschap opgeroepen actie te ondernemen tegen de regionale dreiging van Teheran en zijn proxies in de regio.

Advertentie (4)