Israelische studie wijst uit dat wekelijkse seks de kans op overleven na hartaanval verhoogt

Een meerjarenstudie die is uitgevoerd door Israëlische medische onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv en het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem, toont aan dat een actief seksleven de kans op overleven na een hartaanval verhoogd, aldus de studie die is gepubliceerd in The American Journal of Medicine.

De studie, die 1.120 Israëlische patiënten met een hartaanval (en jonger dan 65 jaar) sinds het begin van de jaren negentig heeft gevolgd, vond een “omgekeerde relatie” tussen seksuele activiteitsfrequentie en overlijden. Hierbij opgemerkt dat niet alleen de frequentie van geslachtsgemeenschap voorafgaand aan een incident correleerde met lagere sterftecijfers, maar dat de frequentie van seksuele ontmoetingen na de hartaanval ook leek te zijn gekoppeld aan langdurige gezondheid.

Mensen die een hartaanval hadden overleefd en die eenmaal per week seks genoten, hadden een 37 procent lager sterftecijfer dan degenen die zich van seks onthielden na een hartaanval. Dit percentage daalde tot 33% onder degenen die vaker seks hadden.

“Het is niet verrassend dat de mensen die seksueel actief waren eerder een relatie hadden, jonger en over het algemeen gezonder waren”, vertelde Andrew Steptoe, hoofd van de afdeling Behavioral Science and Health van University College London, aan Reuters.

Het is echter onduidelijk of seksuele activiteit de enige oorzaak is van een lager sterftecijfer of dat er een oorzakelijk verband is. Het is goed mogelijk dat degenen die frequent seksueel actief waren in het begin gezonder waren.

“Hoewel reguliere seks deel uitmaakt van gezond ouder worden, zouden mensen niet het gevoel moeten hebben dat ze seks moeten hebben om te proberen langer te blijven leven”, waarschuwde Steptoe.


Advertentie (4)