Joodse Ashkenazische vrouwen moeten worden gescreend op borstkanker genen

screenshot YouTube

Een Amerikaanse taskforce beveelt Joodse vrouwen van Ashkenazische afkomst aan, zich te laten screenen op het dragen van de BRCA1- en BRCA2-genen die verband houden met borstkanker.

Volgens een recente studie heeft één op de 40 Ashkenazische-joden de genetische mutaties, waar dat één op de 300 mensen onder de niet joodse bevolking is.

Het gaat om genen die BRCA1 en BRCA2 worden genoemd. Wanneer ze gemuteerd zijn, kan het lichaam beschadigd DNA niet repareren, waardoor de kans op borst-, eierstok-en andere vormen van kanker aanzienlijk wordt vergroot. Met gen testen kunnen getroffen vrouwen stappen nemenom hun risico te verlagen, zoals bijvoorbeeld actrice Angelina Jolie enkele jaren geleden deed door een preventieve borstamputatie te ondergaan.

BRCA-mutaties zijn verantwoordelijk voor 5% tot 10% van borstkanker en 15% van eierstokkanker dus zijn de gen testen niet voor iedereen geschikt. Maar mutaties bundelen zich in families, en de Amerikaanse preventieve taskforce heeft artsen al lang geleden aanbevolen om familieleden met BRCA-gerelateerde kankers te screenen en diegenen die mogelijk baat hebben bij gen testen door te verwijzen naar een genetische adviseur om hen te helpen beslissen. Onder die groepen zijn veel Joodse Ashkenazische vrouwen.

Het identificeren van BRCA-mutatiedragers “kan levensreddend zijn en zou onderdeel moeten uitmaken van routinematige medische zorg”, schreven Drs. Susan Domchek van de Universiteit van Pennsylvania en Mark Robson van Memorial Sloan Kettering Cancer Center in een begeleidend redactioneel artikel.