Joodse organisaties in Belgie gaan klacht indienen tegen Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst. Beeld you tube

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) gaat een klacht indienen tegen schrijver Dimitri Verhulst, vanwege een column in dagblad De Morgen. Volgens het FJO deed Verhulst er antisemitische uitspraken en dat kan niet door de beugel, zo vindt de organisatie aldus de Belgische krant HLN.

Verhulst had op 27 juli in een column in de Belgische krant De Morgen onder de titel “Er is geen beloofde land. Er is gestolen Land” als kritiek op Israel en de wijze waarop Israel met Palestijnen omgaat geschreven dat “de joden treden heard tegen de Palestijnen op omdat ze zich door G’d uitverkoren noemen, en praten met uitverkorenen is lastig”. Want, schreef hij verder “zodra je over Israël en het lot van de Palestijnen begint, kijken ze je aan alsof je de Holocaust zelf hebt onderschreven, hetgeen je reinste quatsch is, en ten tweede een veel te gladde calimero houding is om lekker zelf te blijven onderdrukken”.

Volgens het FJO heeft Verhulst zich in zijn beledigingen niet beperkt tot kritiek op de staat Israël, maar “rechtstreeks en onverbloemd het gehele Joodse volk op antisemitische wijze beledigt”. Eerder sprak ook opperrabbijn Binyomin Jacobs zich in een door ons eerder geplaatst opinie artikel op soortgelijke wijze uit.

Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties vind dit een stap te ver. “Kritiek op Israël is legitiem. Iedereen mag kritiek op Israël hebben. Hoe ver je daarin kan gaan is subjectief. Maar bij Dimitri Verhulst is het duidelijk: hij richt zich tegen het Joodse volk als volk. Hij heeft het over hen als het uitverkoren volk, en die uitverkorenheid leidt er volgens hem toe dat Joden Palestijnen mogen verdrijven en andere volkeren mogen onderdrukken. Dat zijn aantijgingen die zich niet richten op het beleid van de staat Israël, maar op de Joden als volk en daarmee overschrijdt hij een grens.”

Verder zegt Hans Knoop dat “de vrijheid van meningsuiting is begrensd en is dus niet absoluut, in Europa is de grens met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting is heel duidelijk aangegeven”. Iedereen moet de grenzen van vrijheid van meningsuiting respecteren, dus ook Dimitri Verhulst. Hij heeft een antisemitisch artikel geschreven en is daarmee een stap te ver gegaan.

Advertentie (4)