Magen David Adom helpt Chili bij het opbouwen van “first responder” netwerk

MDA in Chilie. Foto MDA

Een mooi voorbeeld hoe Israelische organisaties overal ter wereld hun in Israel opgedane kennis delen. Het Israelische Magen David Adom, de eerste hulp en ambulance organisatie, helpt in Santiago, Chili, gemeentelijk veiligheidspersoneel op te leiden als eerste hulpverleners in medische noodgevallen.

MDA heeft een langdurige samenwerking met de regionale medische hulpdienst, SAMU RM. Dit nieuwste pilootproject maakt deel uit van een reeks activiteiten die door de Israëlische ambassade in Santiago zijn gestart om medische hulpdiensten in de Chileense hoofdstad te ondersteunen na een tragedie bij de ambassade drie jaren geleden.

De recente gezamenlijke activiteit eindigde met een workshop geïnitieerd en georganiseerd door de gouverneur van het hoofddistrict in haar kantoren in het centrum van Santiago. De workshop ging over de ervaring die MDA heeft opgedaan bij het organiseren en bieden van medische dekking voor grootschalige openbare evenementen, met name evenementen waar hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn.

“Magen David Adom EMT’s en paramedici redden elke dag levens in het hele land. Het is verheugend en opwindend om te zien hoe we, met de unieke ervaring die de MDA-teams in Israël hebben opgedaan, kunnen bijdragen aan het redden van levens over de hele wereld, ” aldus Eli Bin, directeur-generaal van de MDA. “De samenwerking met de ambulancedienst in Santiago is erg belangrijk voor de bewoners en we zijn dankbaar voor de mogelijkheid om hen te helpen levens te redden.”

De komende maanden zullen twee grote conferenties in Chili worden gehouden: APEC (Internationale Conferentie van hoofden van grote economieën in Azië-Pacific) en COP25 (VN-klimaatconferentie), waar de door MDA getrainde Chilenen voor eerste hulp zullen gaan zorgen, indien nodig.