Netanyahu ziet huidige Mossad baas en Israel ambassadeur in de USA als mogelijke opvolgers

Yossi Cohen. Screenshot You Tube

In een zeldzaam commentaar over eventuele mogelijke opvolgers zei Netanyahu, de langstzittende premier van Israel, dat hij de huidige baas van de Mossad Yossi Cohen en de huidige Israeliesche ambassadeur in de USA, Ron Dermer, als mogelijke opvolgers ziet.

Volgens de Israelische nieuwssite Walla zei Netanyahu dit tegen zijn medewerkers, in een zeldzame opmerking over het toekomstige leiderschap van het land na zijn pensionering.

Ron Dermer. Screenshot You Tube

Politieke bronnen die de opmerking hadden gehoord, vertelden Walla dat ze waren verrast dat geen grote Likud namen, zoals de populaire MK Gideon Sa’ar of minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan of welke politici dan ook, door Netanyahu werden genoemd.

Ondanks dreigende aanklachten tegen hem, zegt Netanyahu, de langst dienende premier van Israël, dat hij niet van plan is zijn functie te verlaten. Wel wordt hij al langer beschuldigd van het buitenspel zetten van potentiële rivalen binnen de Likud-partij die zijn leiderschap zouden kunnen bedreigen.

Volgens Walla, heeft Dermer, 48, naar men zegt geen interesse in een politieke carrière wanneer zijn diplomatieke detachering in de USA eindigt. Dermer, een vertrouweling van Netanyahu, was een luidruchtige tegenstander van de nucleaire deal met Iran die in 2015 werd ondertekend tussen Teheran en zes wereldmachten, waaronder de VS. Hij orkestreerde de “beroemde” uitnodiging aan Netanyahu om het congres toe te spreken waarin hij de Iran deal bekritiseerde waardoor de Obama regering kwaad op hem werd. Hij houdt ook het “toezicht” de relatie tussen Trump en Netanyahu.

Cohen, 57, is een voormalige nationale veiligheidsadviseur van Netanyahu Hij werd Mossad-chef in 2016, als opvolger van Tamir Pardo. Zijn termijn (voor zover publiek bekend) is gericht op de bestrijding van het Iraanse nucleaire programma en het cultiveren van banden met Arabische staten.

Op 2 en 3 oktober vind er een hoorzitting plaats waarin Netanyahu zich kan verdedigen tegen de drie aanklachten tegen hem van corruptie en fraude. Hij heeft meerdere keren gezegd niet te zullen aftreden in het geval hij officieel wordt aangeklaagd.