Noodtoestand en massale arrestaties in Gaza na dood drie politieagenten (VIDEO)

Screenshot: YouTube

Na de dood van drie politieagenten heeft Hamas de noodtoestand in Gaza uitgeroepen en is woensdagochtend begonnen aanhangers van de Islamitische Staat (IS) en andere salafistische organisaties in de Gazastrook massaal te arresteren.

Een niet nader genoemde bron vertelde aan BBC dat de twee explosies die politiecontroleposten in de buurt van Gaza City op dinsdagavond troffen, het gevolg waren van zelfmoordaanslagen door IS. Eén van de aanvallers was eerder door Hamas vastgehouden.

Hamas, de islamitische terroristische organisatie die Gaza controleert, is vaak in conflict geraakt met aanhangers van extremere jihadistische organisaties in de kuststrook en ondernam onlangs nog operaties tegen leden van IS.

Het door Hamas geleide ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de eerste explosie plaatsvond naast een politiecontrolepost ten zuiden van Gaza-stad. “Twee leden van de politie werden gemarteld als gevolg van een explosie die plaatsvond in de buurt van een politie-controlepost op de kruising bij Dahdouh”, zei Hamas-woordvoerder Iyad al-Bozm van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nadat, zoals gebruikelijk, eerst de schuld aan Israel werd gegeven, trok het ministerie van Volksgezondheid dat later weer in en zei dat twee mensen werden gedood en een derde man ernstig gewond raakte bij een explosie veroorzaakt door aanhangers van IS. De derde man stierf later aan zijn verwondingen.

Enkele minuten later was er opnieuw een nieuwe ontploffing bij een tweede politiecontrolepost ten westen van Gaza-stad, waarbij drie mensen gewond raakten, adlus de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hamas-leider Ismail Haniyeh riep mensen op geduld te hebben en geen geruchten te verspreiden, terwijl het onderzoek nog gaande was.

“Binnen korte tijd zal de situatie voor onze mensen duidelijk zijn, en wij dringen er bij iedereen op aan, zoals we regelmatig hebben gedaan, om kalm te blijven. Vooral omdat we worden ondersteund door sterke veiligheidstroepen die in staat zijn om de omstandigheden aan te kunnen”, zei leider van de terreurorganisatie. “We moeten onze veiligheidstroepen ondersteunen bij het herstellen van de orde en het verijdelen van dit verdomde complot”, zei hij.

In een verklaring zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de aanslagen geïsoleerde incidenten zijn, dat de veiligheidssituatie stabiel is in Gaza en dat de “slechte handen die deze misdaad hebben begaan, hun straf niet zullen ontlopen.”