VIDEO: Oude dansrituelen kwamen in de Nationale bibliotheek van Israel tot leven met virtual reality

Screenshot YouTube

De meeste filmfestivals bieden niet de mogelijkheid om op blote voeten tijdreiziger te worden voor een extatisch Soefi ritueel, maar tijdens het van 18-22 augustus gehouden Docu.Text 5 evenement van de Nationale Bibliotheek van Israël, gebeurde dit wel degelijk.

“Zikr: A Soefi Revival” is een virtual reality-tour van het Sufi-ritueel uit Tunesië, een ervaringsgerichte, 17-minuten durende weergave die zang en dans omvatte, naast leden van de Tunesische groep Association de la Renaissance du Maalouf et du Chant Soufi de Sidi Bou Saïd.

screenshot YouTube

De New Yorkse filmmakers Gabo Arora, John Fitzgerald en Matthew Niederhauser reisden in maart 2017 met de Verenigde Naties naar Tunesië om training te geven over het gebruik van 360-gradencamera’s en virtual reality (VR) om verhalen te vertellen. Ze stuitten op Soefi-bijeenkomsten en ontdekten dat ze hun eigen verhaal moesten vertellen.

Soefisme wordt vaak beschouwd als een geheime tak van de islam, legden de filmmakers uit. In Tunesië is het echter diep verbonden aan het nationale erfgoed en de populaire cultuur en werd het in de nasleep van de Arabische lente gezien als een meer levensvatbaar, liberaal alternatief.

“Soefisme is veel meer verweven in de populaire cultuur, vooral door muziek en dans. Ze hebben concerten met Sufi-artiesten die een zeer groot publiek aantrekken, dus het is daar vrij open in vergelijking met andere, meer conservatieve Arabische landen”, aldus Niederhauser.

Om de film te bekijken op het Nationale Bibliotheekfestival, werden vier mensen tegelijk uitgenodigd in een tijdelijke structuur met zwarte gordijngevels en een zacht tapijt versierd met zwart-witte krullen die doen denken aan de islamitische cultuur.

Ze droegen allemaal zwarte koptelefoons die de oren bedekten, met een koptelefoon en ogen volledig bedekt. Met afstandsbedieningen in de hand en staande in een cirkel, werd de kijkers verteld niet te veel te bewegen terwijl ze de 360-graden film door de VR-headset bekeken.

De koptelefoon bood een plotselinge duik in een met licht overstroomd huis in de stad Sidi Bou Saïd in de Golf van Tunis, Tunesië, met een hoge koepel in het midden en halvemaanvormige koepels in de vier hoeken. Aan het plafond hing een gouden kroonluchter, omringd door witte muren gegraveerd met ornamenten en betegeld in blauw en groen.

screenshot YouTube

De reizigers uit Jeruzalem werden begroet door een mannelijke aanhanger van het soefisme gekleed in de traditionele witte overjas en groene gehaakte hoofdtooi van zijn geloof, voordat ze naar een soefi-heiligdom in Medina verhuisden, waar feestelijk geklede mannen zongen en klapten.

Bij het heiligdom speelden groepen mannen en vrouwen op grote, draagbare drums en met de afstandsbedieningen konden kijkers echte tamboerijnen in hun virtuele handen zien die ze konden gebruiken om mee te klappen met de rituelen en de anderen te volgen in hun extatische gezang.

“Zikr: A Sufi Revival” werd voor het eerst vertoond in 2018 op het Sundance Film Festival (officiële selectie) en op het LA Film Festival.

Advertentie (4)