Trump weet nog niet wanneer hij zijn vredesplan naar buiten brengt

Volgens speciaal afgezant voor het Midden Oosten, Jason Greenblatt, heeft president Donald Trump nog niet besloten of hij zijn vredesplan voor het Midden Oosten voor of of na de Israëlische verkiezingen op 17 september zal onthullen. 

De afgelopen twee jaar heeft Greenblatt samen met de schoonzoon van Trump Jared Kushner aan een vredesvoorstel voor het Midden Oosten gewerkt. Hij zei dat de VS niet op zoek is naar een regime verandering bij de Palestijnse Autoriteit, die op de Westbank de touwtjes in handen heeft. Wel gaf hij aan dat de VS elke omgang met Hamas, de islamitische groep die de Gazastrook regeert, zou blijven vermijden.

“We zijn niet op zoek naar een verandering van regime, president Abbas is de leider van de Palestijnen, dus we hopen dat hij aan tafel wil komen,” zei Greenblatt in een interview maandag met Kevin Cirilli op Bloomberg Television, verwijzend naar Palestijnse Autoriteit president Mahmoud Abbas. “We hopen een voortdurende betrokkenheid of een eventuele hernieuwde betrokkenheid bij de Palestijnse Autoriteit te hebben.”

Enige indicatie van hoe het politieke plan eruit zou zien weigerde Greenblatt te geven, maar hij zei wel dat Trump “snel moet beslissen” of het bekend maken van het plan vóór of na de Israëlische verkiezingen van 17 september zal gebeuren.

“Dit conflict kan alleen worden opgelost door directe onderhandelingen tussen de partijen,” zei Greenblatt. “Het is niet aan de Verenigde Staten of de Europese Unie of de Verenigde Naties om te bepalen hoe dit conflict kan worden opgelost.”