Bedreigde schildpadden worden in Israel in gevangenschap gefokt en later vrijgelaten

Groene zeeschildpadden zijn te zien op een foto genomen met een Go-Pro-camera die aan een schildpad is bevestigd terwijl deze in een zwembad zwemt in het Israëlische zeeschildpaddenreddingscentrum in Mikhmoret

Het Israelische Sea Turtle Rescue Center heeft een uniek natuurbeschermingsprogramma met veilige nestgebieden en broedplaatsen, met naar verwachting ongeveer 200 babyschildpadden tegen het einde van het broedseizoen.

Op een mediterraan strand in centraal Israël, zoekt een pas geboren babyschildpad over het zand voor het eerst een weg naar de zee.

De jongen schildpad, een van de 60 die deze week in het wild wordt vrijgelaten, maakt deel uit van een uniek natuurbehoudprogramma van het Israëlische Sea Turtle Rescue Center, gevestigd in Moshav Mikhmoret, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Tel Aviv.

Twee groene zeeschildpadden raken hoofden in het Israëlische zeeschildpaddenreddingscentrum in Mikhmoret

Groene schildpadden worden volgens het Wereld Natuur Fonds wereldwijd bedreigd. Naast andere gevaren worden ze bedreigd door de jacht, menselijke aantasting van de stranden waar ze nestelen, en vervuiling van hun voedingsgronden voor de kust.

Volgens het reddingscentrum nestelen slechts ongeveer 20 vrouwelijke groene schildpadden langs de mediterrane kust van Israël, tijdens een broedseizoen dat meestal duurt van mei tot augustus.

Om de schildpadden populatie te helpen, hebben de Israëlische natuurautoriteiten diverse stranden tot natuurreservaat verklaard. Samen met het reddingscentrum voor schildpadden, wordt sinds de jaren 1980 bedreigde schildpaddennesten verplaatst naar veilige broederijen.

In 2002 ging het reddingscentrum een ​​stap verder en begon het met het rekruteren van schildpadden als speciale fokdieren die ooit zou helpen de zee met hun nakomelingen te bevolken. Het is één van weinige van dergelijke beschermingsprogramma’s waar ook ter wereld.

De parende ploeg begon een paar jaar geleden seksuele volwassenheid te bereiken en slaagde er dit jaar in om te fokken, aldus Yaniv Levi, manager van het natuurcentrum.

Aan het einde van het broedseizoen zullen naar verwachting ongeveer 200 babyschildpadden worden geboren.

Een vrijwilliger kijkt naar een zeeschildpadden nest in een beschermende nestplaats opgezet door het Israelische Sea Turtle Rescue Center op een strand in de buurt van Mikhmoret

“We staan nog maar aan het begin. Het is het eerste jaar en we verwachten dat we in de komende jaren 1000 jonge schilpadden per jaar kunnen voortbrengen”, aldus Levi.

Roderic Mast, de president van Oceanic Society en co-voorzitter van de IUCN-SSC Marine Turtle Specialist Group, zei dat het vrijlaten van de kuikens naar de zee cruciaal was voor hun overlevingskansen.

“In termen van behoud is niets belangrijker dan bescherming van schildpadden en hun leefgebieden en gedrag in het wild”, zei Mast in een interview met de Israelische nieuwssite Ynet.