De zeven leugens van Netanyahu

Screenshot YouTube

De Jerusalem Post heeft onderzoek gedaan na uitspraken van premier Benjamin Netanyahu en kwam tot de conclusie dat hij minstens zeven keer niet de waarheid vertelde.

1) Raketten op zuid-Israel: Ayala Hasson vroeg zaterdagavond in een Channel 13-interview aan Netanyahu, die ook minister van defensie is, hoeveel raketten de afgelopen anderhalf jaar zijn afgevuurd. Nadat hij antwoordde met “Een paar honderd”, corrigeerde Hasson hem en zei 1.800.

2) Interview met Al Jazeera: Netanyahu vertelde zowel Yani Cozin van de Leger Radio als Udi Segal van Channel 13 in interviews op zondag dat hij door Al Jazeera was geïnterviewd. “Ik ben daar geïnterviewd en daar lieten ze me uitpraten,” zei hij. Maar bronnen bij Al Jazeera zeiden dat Netanyahu niet alleen niet door het netwerk was geïnterviewd, ook geen van zijn kabinetsministers was door de zender geïnterviewd. De laatste keer dat het netwerk een Israelische minister interviewde was Naftali Bennett in 2014.

3) Tegen Iran deal: Netanyahu blijft maar zeggen dat zijn tegenstanders in Blue and White, Benny Gant z en Yair Lapid, de JCPOA-deal van de internationale gemeenschap met Iran ondersteunde. De inspanningen van Lapid tegen de deal zijn algemeen bekend. Gantz wees zondag erop dat hij ook tegen de deal was, die werd ondertekend nadat hij de IDF had verlaten, maar hij beval manieren aan om het beste uit de situatie te halen. “Of het nu goed of slecht is, het is een uitgemaakte zaak”, zei hij toen, en dat Israël er het beste van moet maken via internationale samenwerking op het gebied van inlichtingen.

4) Veiligheids hek in zuid-Israel: Netanyahu zei in interviews op zondag dat Gantz en Lapid ertegen waren om een veiligheidshek aan de Egyptische grens te bouwen die de toestroom van migrerende werknemers hielp beëindigen. Beiden steunden het veiligheids hek echter.

5) Geef de strateeg van Blue & White de schuld: Netanyahu zei in een verklaring op vrijdagavond dat de Amerikaanse strateeg Joel Benenson van Blue & White achter een vals lek zat over Israël dat zou spioneerde in het Witte Huis. Zijn beschuldiging is niet alleen krachtig ontkend, maar er zijn ook geen bewijzen voor.

6) Minister van Financiën van Blue and White: Netanyahu vertelde op de Leger Radio dat terwijl hij stappen ondernam die Israël tot een van de sterkste economieën ter wereld hadden gemaakt, Blue and White de voormalige Histadrut Labour-baas MK Avi Nissenkorn zou aanstellen als minister van Financiën als de partij een regering zou vormen. Dit is maandenlang ontkend door Nissenkorn, Gantz en Lapid.

7) Mozes bijeenkomsten: Netanyahu verdedigde zijn eigen rol in strafzaken waarbij de media betrokken waren, en vertelde Army Radio dat Lapid nooit werd onderzocht over zijn “tientallen geheime vergaderingen” op een geheime locatie met Yediot Aharonot-uitgever Arnon Mozes. Lapid ontkende de beschuldiging op zondag en ook hier kwam Netanyahu niet met concrete bewijzen.

Advertentie (4)