Israëlische startup heeft plukrobot ontwikkeld voor tomaten (VIDEO)

Screenshot YouTube

Tomaten plukken is niet alleen arbeidsintensief, maar werkt daardoor ook kostenverhogend. De Israelische startup MetoMotion heeft daar iets op gevonden: de eerste plukrobot voor tomaten ter wereld. En Nederland speelt daar een rol bij.

Dit wordt de eerste toepassing van GRoW, het multifunctionele robotsysteem van MetoMotion voor het overnemen van arbeidsintensieve taken in kassen.

De plukrobot voor tomaten is een stap dichter bij marktintroductie gekomen na de voltooiing van een investeringsronde van circa $1,5 miljoen, onder leiding van een belangrijke industriële speler in Nederland, aldus MetoMotion CEO Adi Nir.

“De middelen van onze in Nederland gevestigde investeerder en zijn rijke kennis van de glastuinbouw zijn uitstekende omstandigheden om een systeem te ontwikkelen die geschikt is voor de commerciële markt”, aldus Adi Nir. “We kunnen ons eerste product op de markt brengen en tuinders een waardevolle oplossing bieden voor één van de meest urgente problemen waarmee ze tegenwoordig in de groenteteelt mee worden geconfronteerd.”

De technologie die MetoMotion gebruikt, een portfoliobedrijf van The Trendlines Group in Misgav, om toenemende arbeidstekorten en stijgende arbeidskosten aan te pakken (op dit moment 50% van de productiekosten), zal leiden tot een halvering van de kosten.

Ontworpen voor naadloze integratie met bestaande kas infrastructuur, bevat GRoW een geavanceerd 3D-visiesysteem en “machine vision-algoritmen” om het rijpe fruit te identificeren en te lokaliseren; meerdere op maat ontworpen robotarmen; een “end-effector” voor schadevrij oogsten en een on-board verpakkingssysteem.

Ook kan het GRoW-systeem worden aangepast aan andere arbeidsintensieve taken in de kas, zoals snoeien, bestuiving, ontbladering en gegevensverzameling voor teeltanalyse.

“Deze ontwikkeling zal de huidige wijze van werken in de broeikassen ingrijpend veranderen en veel voordelen bieden voor telers om hun bedrijf verder te laten groeien”, aldus de niet nader genoemde Nederlandse strategische investeerder.

Advertentie (4)