Eind 2019 gaat er Israëlische gas naar Egypte en Jordanië

De Israelische gasvelden. Foto GPO

De gasexport van Israël naar haar buurlanden Egypte en Jordanië zou voor het einde van het jaar al kunnen beginnen, zegt Yossi Abu, CEO van Delek Drilling.

“Ons doel was om tegen eind 2019 gas naar de Israëlische markt vanuit het Leviathan-gasveld te laten stromen, maar we lopen voor op onze oorspronkelijke doelstelling, december”, zodat Israël, Jordanië en Egypte voor het eind van het jaar al gas gaan ontvangen , aldus Abu.

In februari 2018 hebben Delek Drilling en Noble Energy een decennium lang contract ter waarde van $ 15 miljard getekend om 64 miljard cu.m aardgas te leveren Dolphinus-bedrijven in Egypte van de Leviathan- en Tamar-gasvelden, waarbij moet worden opgemerkt dat het Tamar gasveld al sinds 2013 aardgas levert aan Israël.

De deal met Egypte volgt op een overeenkomst van september 2016 ter waarde van $ 10 miljard tussen de “Jordan’s National Electric Power Company Ltd.” en de Leviathan-projectpartners om een bruto hoeveelheid aardgas van 45 miljard cu.m te leveren aan de oostelijke buren van Israël gedurende een periode van 15 jaar.

Volgens Reuters zei de Egyptische minister van aardolie Tarek El Molla dinsdag dat plannen om de gasexport van Israël naar Egypte te starten op schema liggen, maar dat er nog een paar stappen nodig zijn voordat de export daadwerkelijk kan beginnen.

“Alles is afgesproken de betrokken landen hebben hun zegeningen al gegeven. Daar is geen probleem”, zei Molla tijdens het 24e World Energy Congress in Abu Dhabi.