Het aftellen begint: Israël versus Hezbollah

Hezbollah/Iran faciliteit voor het maken van precisie raketten. foto IDF

Het aftellen begint tussen Israel en Hezbollah is begonnen schrijft het Jerusalem Center for Public Affairs.

Verschillende experts hebben hun bewondering uitgesproken voor Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah. Senior militaire officieren in actieve dienst of gepensioneerd, onderzoekers en journalisten die elk gebaar, glimlach, uitbarsting van woede en kritiek , schreeuwen of lachen en er betekenis aan toekennen en analyseren beweren allemaal dat Nasrallah betrouwbaar is. Hij maakt beloften en maakt die waar. Hij is trouw aan zijn beschermheren in Teheran ondanks de pogingen van Libanon om hem in bedwang te houden.

Het beeld is gecompliceerder vanwege de bottom line: er kan met zekerheid worden gezegd dat Nasrallah een acteur en een leugenaar is die manipulatie tot een kunst heeft gemaakt.

Nasrallah volgt alles op de voet wat over hem en Hezbollah wordt gepubliceerd in Israël en vooral in het buitenland. Hij hecht veel belang aan de woorden en commentaren van hoge Israëlische officieren, zowel heden als verleden. De interpretatie die hij deze rapporten geeft, is dat Israël bang is voor de militaire macht van Hezbollah en vooral de precisieraketten in het arsenaal van Hezbollah met hun vermogen om diep in Israël en bij strategische installaties aan te vallen.

Nasrallah volgt vooral die ‘experts’ die details verstrekken en de enorme omvang van de militaire dreiging van Hezbollah schetsen, vooral degenen die de namen van de meest bedreigde plaatsen en locaties in Israël noemen.

Hoge veiligheidsfunctionarissen beweren dat er in de volgende oorlog geen grenzen zullen zijn tussen het militaire front en het civiele thuisfront vanwege de indrukwekkend nauwkeurige Hezbollah raketten, die deze differentiatie vervagen. Hoe meer details over deze zaken in Israël worden verstrekt, hoe meer Nasrallah meer aanmoediging en plezier krijgt. Hij is van mening dat de Israëlische samenleving zwak is en niet voorbereid op oorlog, en dat zij alles zal doen om een confrontatie met Hezbollah te voorkomen.

Het aftellen is begonnen

Het aftellen naar een brede confrontatie tussen Israël en Hezbollah is begonnen. De kritische vraag, gebaseerd op de veronderstelling dat Israël de vestiging van fabrieken voor precisieraketten in Libanon niet zal toestaan, is wat er zou gebeuren als de volgende (en derde) keer, in plaats van dat Israël exacte informatie zou onthullen over deze precisieraketfabrieken, deze meteen gaat aanvallen? Hoe gaat Nasrallah dan reageren?

Israël gaat er van uit dat de reactie van Nasrallah uitgebreider zal zijn, en hij zal niet tevreden zijn met het alleen maar lanceren van Kornet-raketten op militaire installaties en voertuigen. Mogelijke reacties kunnen variëren van het sturen van zelfmoord-drones naar Noord-Israël met als doel militaire en civiele doelen te raken tot het afvuren van raketten op militaire installaties en steden in de buurt van de grens.

Wie is de baas?

Deze situatie zou zich kunnen ontwikkelen tot een bredere confrontatie als Israël zijn reactie escaleert, hoewel Nasrallah geen volledige oorlog met Israël wil.

Het moet benadrukt worden dat Nasrallah uiteindelijk niet de strategische doelen van Hezbollah bepaalt, en zeker niet die van de sjiitische milities in Syrië, waarvan vele werken zonder de betrokkenheid van Nasrallah. Hun doelen worden bepaald door Iran en uitgevoerd door de Iraanse Quds Force-commandant, generaal Qasem Soleimani, die persoonlijk toezicht houdt op de militaire operaties van Hezbollah. Er is gemeld dat Soleimani in Beiroet arriveerde onmiddellijk nadat de Kornet-raket in noord-Israel neerkwam, om Nasrallah te ontmoeten. De commandant van de Quds Force van het Iraanse Revolutionaire Garde, die rechtstreeks de Iraanse Opperleider Ali Khamenei vertegenwoordigt, is namelijk degene die de grenzen van het conflict bepaalt.

En Libanon dan? De Libanese beperking bestaat, maar het heeft geen betekenis voor het strategische doel wat Iran voor ogen heeft.

Brig.-Gen. (ret.) Dr. Shimon Shapira Brig.-Gen. (ret.) Dr. Shimon Shapira is een senior onderzoeker bij het Jerusalem Center for Public Affairs. Hij diende als militair secretaris van de premier en als stafchef van de minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft het Jerusalem Center eBook Iran: From Regional Challenge to Global Threat bewerkt. Hij is de auteur van Hezbollah: Between Iran and Lebanon, Dayan Centre, Tel Aviv University, 2000, vier edities.