Facebook heeft Netanyahu’s chatbot voor 24 uur geschorst

PM Netanyahu foto GPO

Facebook deelde op donderdag mee dat het de chatbot Facebookpagina van premier Netanyahu voor 24 heeft geschorst en voegde er aan toe

In de chatbot werd gewaarschuwd “dat Arabische Israëlische politici ons allemaal willen vernietigen.”

“Na een zorgvuldige beoordeling van de chatbot activiteiten van de Likud-campagne, hebben we een overtreding van ons beleid inzake zaaien van haat vastgesteld. We hebben ook geconstateerd dat de chatbot het platform misbruikt in de tijd die is toegestaan om mensen te contacteren. Als gevolg hiervan hebben we de chatbot tijdelijk 24 uur geschorst. Mochten er aanvullende overtredingen zijn, dan blijven we passende maatregelen nemen, ‘zei de woordvoerder van Facebook.

De schorsing kwam nadat Netanyahu’s Likud online campagnemateriaal de kiezers opriep om de vorming van een linkse regering te dwarsbomen die, zoals de Likud beweert, zal samenwerken met Arabische Israëlische partijen. Reagerend op kritiek op de campagne, die Likud-vrijwilligers aanspoorde om het campagnescript aan te nemen om kiezers te bewegen voor Likud te stemmen, zei de rechtse partij woensdag dat de inhoud een “fout van een campagnewerker” was en zei dat deze niet was goedgekeurd door de premier.

“Premier Netanyahu zag deze dingen niet, keurde ze niet goed, is het niet met hen eens en verzet zich ertegen”, zei een Likud-verklaring. “Toen de inhoud onder zijn aandacht werd gebracht, vroeg hij dat deze onmiddellijk zou worden verwijderd.”

De Likud verklaring vergeet echter dat tijdens de verkiezingen van 2015 Netanyahu op de verkiezingsdag zei “ga stemmen want de Arabieren stromen in grote getalen naar de stembureaus”, iets wat niet waar bleek te zijn.

Netanyahu beweerde in een radio-interview donderdag opnieuw dat het een fout was van een campagnemedewerker en benadrukte: “Ik heb vrienden in Arabische landen en heb respect voor alle mensen.”

Het hoofd van de overwegend Arabische Joint List-partij, Ayman Odeh, die bij Facebook had geklaagd over de chatbot, verwelkomde de beslissing van Facebook.

“Netanyahu is een psychopaat zonder rode lijnen,” aldus Odeh. “Hij wil bloed van ons zien. Deze schandelijke crimineel zal ons blijven haten zolang hij denkt dat het hem zal helpen uit de gevangenis te blijven. “

De waarschuwing van Netanyahu dat , wanneer hij de verkiezingen van volgende week niet wint dit zal resulteren in de vorming van een linkse coalitie met Arabische steun, is een belangrijk onderdeel van zijn campagne, samen met een poging om partijmedewerkers toe te staan camera’s naar stembureaus te brengen. Dit voorstel is gisteren voor de tweede keer door de Knesset afgewezen.