Israëlische startup komt met melk gebaseerd op kikkererwten

Courtesy InnovoPro

Is het Humus? Nee, het is melk. De Israëlische food tech startup InnovoPro, de ontwikkelaar van een innovatieve technologie voor de extractie van eiwitconcentraat uit kikkererwten, heeft de productie aangekondigd van een alternatief voor melk op basis van kikkererwten.

Het bedrijf zal samenwerken met de in Netivot gevestigde tofu-fabrikant Wyler Farm om het nieuwe plantaardige alternatief in Israël te lanceren als onderdeel van een nieuwe lijn zuivelvrije producten.

De melk op basis van kikkererwten zal naar verwachting tegen het einde van het jaar in de schappen liggen.

Gesteund door investeerders waaronder de Zwitserse retailgigant Migros en Jerusalem Venture Partners-voorzitter Erel Margalit, heeft InnovoPro een innovatieve oplossing ontworpen om een eiwitconcentraat van 70% uit kikkererwten te halen. Het in Rishon gevestigde bedrijf, opgericht door Dr. Ascher Shmulewitz, heeft tot op heden in totaal $ 4,25 miljoen opgehaald.

Het bedrijf zegt dat de nieuwe, duurzame bron van veganistische eiwitten, CP-Pro70 genaamd, zeer voedzaam is en geen nasmaak heeft. Het heeft verschillende toepassingen, waaronder als alternatief voor zuivel of vleesvervanger, en kan ook worden gebruikt in snacks en mayonaise.

“In tegenstelling tot andere eiwitten, heeft kikkererwteneiwit een neutrale smaak en zijn er geen extra maskeer middelen en stabilisatoren nodig om een formule te maken,” vertelde InnovoPro CEO en oprichter Taly Nechushtan aan The Jerusalem Post. “CP-Pro70 maakt het mogelijk om schone labeltoepassingen te maken met een korte ingrediëntenlijst. InnovoPro en Wyler zullen interessantere producten op de markt ontwikkelen en lanceren, gebaseerd op CP-Pro70. ”

Volgens een recent rapport van marktonderzoeksbureau Arizton zal de wereldwijde markt voor niet-zuivelproducten naar verwachting in 2024 een omzet van meer dan $38 miljard bereiken. De stijgende vraag wordt grotendeels gedreven door een groeiende voorkeur voor veganistische diëten, steeds meer gezondheidsbewuste consumenten en toenemende bezorgdheid over duurzaamheid.

Toonaangevende plantaardige alternatieven die al op de markt zijn, zijn sojamelk, havermelk, amandelmelk en kokosmelk.

“De wereld zal niet in staat zijn vlees en melk te blijven consumeren zoals we het vandaag consumeren,” zei Margalit. “De bevolking groeit en we zullen nieuwe oplossingen voor wereldwijde voedselkwesties moeten implementeren. De ontwikkeling van InnovoPro is een wereldwijde doorbraak die de manier waarop we eiwitten consumeren zal veranderen. Voedselbedrijven begrijpen dit, en deze samenwerkingen produceren nu al de volgende generatie voedsel in de wereld. ”

Advertentie (4)