Eerste synagoge in Verenigde Arabische Emiraten open in 2022

Foto: WAM

Afgelopen vrijdag werd in New York het ontwerp van het “Abrahamic Family House” onthuld. Het complex dat gebouwd gaat worden op het Saadiyat eiland in Abu Dhabi, zal een moskee, kerk en zelfs een synagoge huisvesten. Een plek voor dialoog, religieuze tolerantie en educatie, meldde de krant de National op zondag.

De bouw van het complex werd aangekondigd nadat paus Franciscus in februari zijn historische bezoek bracht aan de Verenigde Arabische Emiraten. Nog niet eerder bezocht een paus het Arabisch schiereiland. Een van de redenen voor het bezoek was om de banden tussen religies te verstevigen. Om die banden te verwezenlijken, ondertekenden de paus en de imam van de Al-Azhar-moskee, dr. Ahmed el-Tayed, een document over religieuze tolerantie.

Ook de autoriteiten hechten waarde aan religieuze en culturele diversiteit. Zo willen ze ervoor zorgen dat aanhangers van een andere religie dan de islam zich ‘veilig en thuis’ voelen. De regering staat echter geen afwijkende meningen toe tegen haar leiderschap en wordt de VAE regelmatig bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties die opkomen voor gevangen gehouden activisten.

Het Abrahamic Family House, dat vernoemd is naar de gerespecteerde profeet Abraham, is ontworpen door de Britse architect Sir David Adjaye. Zijn bedrijf werd voor het project gekozen na een concurrerend selectieproces. Pas twee weken geleden hoorde de 53-jarige architect dat zijn bedrijf als winnaar uit de strijd kwam. ‘Er is niet eerder een gebouw geweest dat drie verschillende religies in één gebouw huisvestte. Ik wilde een gebouw ontwerpen dat de unieke eigenschappen van elke religie behoudt, maar tegelijkertijd verbindt. Het is de tuin die ze alledrie met elkaar verbindt.’

Elk gebouw krijgt een aparte ingang, maar de drie gebouwen zullen samenkomen via de tuin. De moskee wordt gericht op de Kaäba in Mekka, het altaar van de kerk zal naar het oosten wijzen en het podium van de synagoge en de Thora zullen richting Jeruzalem kijken. Het project zal in 2022 worden voltooid.

Advertentie (4)