Klein stempel uit tijd van 1e Tempel gevonden bij de Klaagmuur (VIDEO)

Het kleine 7e-eeuwse BCE klei stempel ‘behorend tot Adoniyahu, Royal Steward’, onlangs ontdekt in het zeefproject van de stad David (Eliyahu Yanai / Courtesy City of David)

Een minuscuul klein afdichting stempel is onlangs gevonden in de grond die in 2013 werd weggegraven onder de Klaagmuur.

Een vrijwilliger die vervangende dienstplicht deed vond het kleine stempel toen hij de grond aan het zeven was.

Het stempel dateert uit de 7e eeuw voor de gewone jaartelling en heeft de tekst “Behorend tot Adoniyahu, de Koninklijke Beheerder.” In de Hebreeuwse Bijbel betekent het woord Adoniyahu meermaals voor en betekent letterlijk: “De Heer is mijn meester.”

Volgens archeoloog Eli Shukron is deze inscriptie uniek en van het grootste belang. De titel “Koninklijke Beheerder” werd bijvoorbeeld gebruikt in het boek Genesis, voor de krachtige positie van Joseph in Egypte.

Het kleine uit de 7e eeuw BCE stammende klei zegel (Eliyahu Yanai / Courtesy City of David)

De kleiafdichting, of bulla, werd in de Eerste Tempelperiode gebruikt om belangrijke documenten te verzegelen, zegt Shukron.

“Ik gooide een emmer aarde in de zeef pallet en begon het te wassen met water. En plotseling, in het stof, identificeerde ik een klein stukje zwart gekleurde klei, verteld Batya Ofan, de vrijwilliger die de ontdekking deed.

“Ik begreep meteen dat het een bulla was en er was veel, heel veel opwinding. Voor mij is het gewoon verbazingwekkend om een ​​artefact van 2.600 jaar geleden in mijn hand te houden, uit de periode van de koningen van Juda”, aldus Ofan.

De nieuwe inscriptie Adoniyahu geeft een mogelijke link naar een 150 jaar oud mysterie: Een rotsgrot graf uit de tijd van de eerste tempel, waar op staat geschreven “Asher al Habayit”. De inscriptie, welke nu in het British Museum te zien is, heeft een naam die eindigt met dezelfde drie Hebreeuwse letters als die van het nu gevonden klei stempel.

Opgraven in 1870 door de Franse archeoloog Charles Clermont-Ganneau, is de inscriptie van het graf sindsdien een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.