Oppositie beschuldigt Netanyahu van het “verkopen van Israels veiligheid”

Foto GPO

De oppositie partijen beschuldigen premier Netanyahu ervan de “veiligheid van Israel te verkopen”voor verkiezings doeleinden, door tijdens een live uitzending detail over een nieuw Iraanse uranium fabriek te onthullen.

Zo zei Benny Gantz van Blue & White het vreemd te vinden dat slechts een paar uur na het niet doorgaan van Netanyahu’s camera wet, hij live op tv met deze aankondiging komt.

Laat ik duidelijk zijn, zei Gantz, voormalig opperbevelhebber van de IDF : “Een nucleair Iran vormt een bedreiging voor de stabiliteit van de regio. In de oorlog ertegen is er geen coalitie en geen oppositie, maar gevoelige geheime informatie ga je niet voor verkiezings doeleinden gebruiken.

Het Democratische Kamp gaf een soortgelijke sterk geformuleerde verklaring af tegen Netanyahu, “De inkt van de mislukte camera wet is nog niet opgedroogd of Netanyahu komt met een nieuwe poging om de beveiliging van de staat Israel te verkopen voor persoonlijk gewin,”aldus de partij. “Het zou beter zijn voor iemand die verdacht wordt van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk om niet met gevoelige security informatie om te gaan.”

In antwoord op de kritiek zeiden functionarissen van het kantoor van de premier dat professionals op het gebied van nationale veiligheid Netanyahu hadden aangespoord om de informatie maandagavond bekend te maken, onmiddellijk na een persconferentie in Wenen door IAEA, waarnemend chef Cornel Feruta, die zondag terug was gekomen uit Iran waar hij had gesproken met Iraanse functionarissen in Teheran.

Journalisten vonden het opvallend dat de live tv uitzending tegelijkertijd werd uitgezonden op de social media kanalen van de Likud, waarbij het Likud logo prominent in beeld was.

Een ander opvallend feit was dat de aankondiging van Netanyahu op min of meer hetzelfde tijdstip gebeurde als de aankondiging van de Amerikaanse president Trump waarin hij zei “een gesprek met de Iraanse president Rouhani te willen”.