Ondanks waarschuwing van procureur-generaal keurt kabinet Israel camera’s in stembureaus goed

Wat iedereen verwachte gebeurde ook, het kabinet heeft het voorstel van premier Netanyahu goedgekeurd om camera's in stemburo's op te hangen.
Foto: Kobi Gideon / GPO

Wat velen hebben voorspeld, is gebeurt. Het Israelische kabinet heeft het voorstel van premier Netanyahu goedgekeurd om camera’s in stembureaus op te hangen.

Bij deze kabinetsvergadering was ook de procureur-generaal aanwezig die sterk afraadde dit voorstel van Netanyahu aan te nemen, omdat het strijdig is met de Israelische wetgeving.

Volgens het controversiële voorstel kunnen waarnemers van politieke partijen met camera’s naar stembureaus gaan en mogen daar vervolgens vrijuit iedereen filmen en fotograferen. Het voorstel komt uit de koker Netanyahu en werd ondersteund door alle Likoed-ministers.

Alle niet-rechtse partijen hebben stevige kritiek geuit op dit voorstel, waar dus zoals gezegd niet alleen de procureur-generaal tegen is, maar ook de Centrale Verkiezingscommissie.

Likoed gaat nu proberen in een super snelle procedure het voorstel door de Knesset te krijgen. Dat moet gebeuren tussen aanstaande maandag en woensdag.

De verwachting is dat daarna het Hooggerechtshof zich erover gaat buigen, die het naar alle waarschijnlijkheid niet als rechtmatig zal beoordelen.

Benny Gantz van oppositiepartij Blue & White heeft verklaard: “Wie twijfel zaait in het meest elementaire democratische proces, is niet geschikt om het land te leiden”.

Het Democratische kamp beschuldigt Likoed van het aannemen van een voorstel “om de verkiezingen te stelen.” De oppositiepartij voegt eraan toe dat dit niet verrassend is “met mensen die buigen voor de grillen van de corrupte Netanyahu.”

Amir Peretz, hoofd van Labour-Gesher, zegt dat de alliantie een beroep zal doen op het Hooggerechtshof om de zogenaamde “camera-wet” nietig te verklaren, mocht deze worden goedgekeurd door de Knesset, het Israelisch parlement.

Itzik Shmuli van Labour beschuldigt de premier van een poging om de democratie te “kapot te maken” en zegt dat hij de weg voorbereidt om de verkiezingen op te blazen als hij niet tevreden is met de resultaten. “We staan ​​op de rand van een afgrond”, voegt hij eraan toe.

Ayeley Shaked van de rechtse Yamina alliantie noemt de camera-wet een “Likoed campagne.” Ze voegde er echter aan toe: “Dat het principe van het plaatsen van camera’s bij stembureaus “belangrijk en goed” is, maar merkte op dat de procureur-generaal heeft gewaarschuwd voor een overhaast proces om een ​​dergelijke wet goed te keuren.

Wordt vervolgd dus.