President Rivlin is tegen pogingen het vertrouwen van het publiek in de verkiezingen te ondermijnen

President Rivlin en de Centrale verkiezingscommissie. Foto: Mark Neiman (GPO)

Tijdens een bijeenkomst vandaag met leden van de Centrale Verkiezingscommissie en haar voorzitter vice-president en rechter, Suan Melcer en met procureur-generaal Dr. Avichai Mandelblit, sprak president Rivlin over de bedreigingen door politici aan het adres van beiden.

“Ik sta met de leden van de Centrale verkiezingscommissie en met procureur-generaal Mandelblit die momenteel geconfronteerd worden met niet-onderbouwde en zelfs onverantwoordelijke politieke aanvallen, ” aldus zei de president.

Hij vervolgde :”Ik verwerp deze pogingen om het vertrouwen van het publiek in deze organen en degenen die hen met professionaliteit leiden in het proces van voorbereiding op de komende verkiezingen, te ondermijnen.”

“In de loop van zijn bestaan is de staat Israël gezegend met een professionele en onafhankelijke centrale verkiezingscommissie die zijn werk trouw doet, zonder angst of gunst. Deze keer, in moeilijkere omstandigheden dan ooit, in een tweede verkiezingsronde die ons met zo weinig tijd werd opgelegd, moeten we onze fijnste dienaren, die zorgen voor de bescherming van de Israëlische democratie en die ervoor zorgen, voor zover mogelijk, dat de verkiezingen voor ons allemaal burgers van de staat Israël ordelijk en eerlijk verlopen, niet in verwarring brengen, ” aldus de president.

Over het plan van Netanyahu camera’s te installeren in stemburo’s zie president Rivlin :”Er is een goede plaats om dit probleem te bespreken, en er is geen twijfel over mogelijk dat dit gedaan moet worden om de veranderende realiteit waarin we leven weer te geven. Als een democratische samenleving moeten we dergelijke discussies voeren en de veranderende behoeften van stemregelingen onderzoeken wanneer onze realiteit op het juiste moment verandert, waardoor we tijd hebben om de vertrouwde manier van stemmen aan te passen. Het is niet aan mij om hieraan deel te nemen, en zeker niet slechts dagen voordat we naar de stembus gaan.”