UPDATE verkiezingen in Israel

Foto: Likud

Na telling van 95% van de stemmen is duidelijk dat er een situatie is ontstaan die niet zo eenvoudig is op te lossen zolang Netanyahu zich niet terugtrekt.

De zetelverdeling is na telling van 95% van de stemmen alsvolgt:

Blue and White – 33
Likud – 32
Joint List – 12
Shas – 9
Yisrael Beytenu – 8
United Torah Judaism – 8
Yamina – 7
Labor-Gesher – 6
Democratic Camp – 5

Dit betekend dat het rechtse blok 56 Knesset zetels heeft, het centrum-linkse blok heeft er 44.

Lieberman heeft 8 zetels, mocht hij beslissen dat hij Blue & White gaat steunen dan komt het centrum-linkse blok uit op 52 Knesset zetels.

Duidelijk een patstelling waar geen oplossing voor is te vinden zolang Netanyahu zich niet terugtrekt en Likud met een andere partijleider komt.

Gantz van Blue & White zegt namelijk alleen met Likud in een regering te willen zitten als Netanyahu wordt vervangen.

Lieberman zegt met Likud in een regering te willen zitten als er geen ultr-orthodoxe partijen bij betrokken zijn.

Netanyahu, die uit alle macht probeert opnieuw premier te worden om zodoende immuniteit tegen vervolging voor fraude en corruptie te voorkomen, heeft gisteravond toch weer een truc uitgehaald, alhoewel dat het probleem alleen maar vergroot.

Alle kleine rechtse en ultra-orthodoxe partijen hebben een verklaring ondertekend waarin zij doen voorkomen dat het rechtse blok één partij vormt. In wezen zou dus de volgende regering uit zes verschillende partijen bestaan die ieder een minister post en meer willen hebben.

Op die manier hoopt Netanyahu dat president Rivlin hem de opdracht zal geven een regering samen te stellen omdat hij “partijleider is van de grootste partij”.

Of president Rivlin hierin zal meegaan is nog maar de vraag. Hij heeft nog een appeltje met Netanyahu te schillen vanwege het niet teruggeven van zijn mandaat in april toen het hem niet lukte een regering samen te stellen.

Inmiddels heeft Netanyahu bekend gemaakt volgende week niet naar de algemene vergadering van de VN in New York te gaan. Inplaats daarvan gaat minister van buitenlandse zaken Katz.

Het lijkt het erop dat president Trump Netanyahu laat vallen. Op de vraag wat hij denkt van de verkiezingsuitslag in Israel antwoordde hij :””Iedereen wist dat het heel dichtbij zou zijn. Ik zei dat we zullen zien wat er gebeurt. Kijk, onze relatie is met Israël. We zullen zien wat er gebeurt.”

Hij lijkt hiermee aan te geven het niet erg te vinden mocht Netanyahu van het toneel verdwijnen. Ook het feit dat hij nog niet met Netanyahu heeft gesproken na de verkiezingen geeft bij veel mensen de indruk dat president Trump Netanyahu al heeft afgeschreven.

Dit lijkt in grote tegenstelling met wat Netanyahu altijd heeft beweerd, namelijk dat hij een “bijzondere relatie met president Trump heeft”. Zo bijzonder is het dus niet meer.

In de Israëlische media is eensgezindheid, alle kranten zijn het er over eens dat het “tijdperk Netanyahu” voorbij is, nu hij voor de tweede keer in zes maanden geen meerderheid heeft om opnieuw premier te worden.

Ook uit straat interviews voor de verschillende tv kanalen blijkt dat de meerderheid van de bevolking het tijd vind dat iemand anders (Gantz) de kans krijgt een regering te gaan samenstellen.

Channel 13 zegt uit Likud-bronnen te hebben vernomen dat leden van de regerende partij hebben toegegeven dat ze te geïntimeerd zijn om het leiderschap van Netanyahu openlijk aan te vechten. Maar ze zeiden dat ze desalniettemin de premier zouden pushen om een eenheidsregering te vormen met Blue & White, ze lijken daarmee de premier te waarschuwen dat zijn dagen in functie geteld zouden zijn als hij niet kan leveren.

Volgens een van de leiders van de Joint Arab list, Ahmed Tibi, heeft de door Netanyahu voor gestelde camera wet (om camera’s in Arabische stmlokalen op te hangen) een wet die het twee keer bij stemmingen werd afgewezen, ervoor gezorgd dat Arabische kiezers in drommen naar de stembureaus kwamen. Hij is daar Netanyahu dan ook dankbaar voor.

De leider van Labor , Peretz heeft Netanyahu duidelijk gemaakt hem niet lastig te vallen met verzoeken om tot zijn coalitie toe te treden.

“Ik weet dat je een erg drukke man bent, je hebt veel te doen. Je kunt jezelf dus het telefoontje naar het hoofdkantoor van Labor-Gesher besparen, ” zei Peretz tegen Netanyahu.

Volgens de voorlopige resultaten heeft Labour zes KNesset zetels genoeg om Netanyahu aan meerderheid te helpen.

Wordt vervolgd.

Advertentie (4)