Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

President Rivlin. Foto Mark Neyman (GPO)

De apolitieke president wordt een centrale politieke speler als de polieke partijen naar Rivlin’s residentie gaan voor gesprekken over wie wordt benoemd om een regering kan vormen.

Nu wordt het pas echt leuk: President Reuven Rivlin zal vandaag beginnen met het overleg met politieke partijen over wie de volgende regering zou moeten vormen na de verkiezingen van vorige week, waarbij geen enkele kandidaat een duidelijke meerderheid in de Knesset behaalde.

  • Rivlin zal partijen ontmoeten in afnemende volgorde van het aantal zitplaatsen, te beginnen met Blue & White van Benny Gantz, gevolgd door de Likud van premier Benjamin Netanyahu.
  • Hoewel deze eerste bijeenkomsten grotendeels pro-forma zullen zijn, waarbij elke partij zijn respectieve leider naar voren brengt als zijn keuze voor premier, kunnen Rivlin’s gesprekken met de overwegend Arabische alliantie de Gezamenlijke Lijst en Avigdor Liberman’s Yisrael Beytenu verrassingen opleveren.
  • De ultra-orthodoxe Shas-partij zal ook Rivlin ontmoeten, na de Joint List en voor Yisrael Beytenu, maar er lijkt weinig twijfel te bestaan over waar haar loyaliteit ligt nadat het Netanyahu prominent in zijn verkiezingscampagne heeft opgenomen en vervolgens is toegetreden tot zijn “Blok” van rechtse en religieuze facties.

Doen ze het of doen ze het niet: Als de derde grootste partij kan de gezamenlijke Arabische lijst met een aanbeveling voor Gantz voor premier te komen om te helpen de leider van Blue & White te positioneren op de eerste plek.

  • Joint List-leiders willen Gantz steunen onder voorwaarde van zijn steun aan een aantal beleidsmaatregelen die ze willen doorgevoerd zien en waarvan Channel 13 meldde dat Blue en White via een “achterkanaal” zou hebben aangegeven dat het de herziening van een wet zou ondersteunen die strenge straffen voor illegale bouw verplicht stelt. Blue & White van haar kant ontkennen iets aan de gezamenlijke lijst te hebben beloofd in ruil voor het verkrijgen van een aanbeveling van Gantz.
  • Andere kwesties kunnen omstreden zijn, zoals het doen herleven van Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen. Bovendien sloot de voorzitter van de hardline Balad-factie van de Joint List uit om Gantz aan te bevelen en noemde hem iemand die bij Likud in bed wil komen.
  • Temidden van de interne splitsing, meldde de Ynet-nieuwssite dat de samenstellende facties van de Joint List hun aanbevelingen konden splitsen, waarbij Balad zijn steun achterbleef als de rest Gantz.
  • In het linkse Haaretz dagblad schrijft Oudeh Basharat dat zonder de steun van Gantz, de Gezamenlijke Lijst niet in staat zal zijn Netanyahu uit zijn ambt te dwingen – een belangrijk onderdeel van hun verkiezingscampagne.

Wild card: Welke koers de Joint List uiteindelijk ook aflegt, kan bepalend zijn voor de beslissing van Yisrael Beytenu over wie een coalitie moet aanbevelen.

  • Liberman heeft geholpen de tweede verkiezingsronde van Israël te versnellen door het aanbod van Netanyahu om lid te worden van een regering na de stemming van 9 april af te wijzen, en Lieberman weet dat hij de machtsverhoudingen in handen heeft, aangezien noch Blue & White noch Likud veel kans hebben om een Knesset-meerderheid samen te stellen zonder Yisrael Beytenu.
  • Hoewel hij vóór de verkiezingen beloofde om aan te dringen op een eenheidsregering van Likud en Blue & White en aan te bevelen welke van de leiders van de partij het voorstel eerst steunde, houdt hij nu zijn kaarten dicht bij zijn borst en stuurt hij gemengde berichten over wat hij wil doen.
  • Zoals hij eerder wetgevers van de Joint List “terroristen” en een “vijfde kolom” heeft genoemd, zou de hel waarschijnlijk moeten bevriezen voordat Lieberman bij hen in een regering zit, waardoor Gantz in een delicate positie verkeert om Joint List-ondersteuning te moeten veiligstellen zonder de steun van Yisrael Beytenu te verliezen
  • Nu hij aan het stuur zit, is de grote vraag wat Lieberman, die eerder als minister van Defensie en Buitenlandse Zaken heeft gediend, met zijn macht wil doen.
  • Voormalig premier en huidig lid van het Democratisch kamp Ehud Barak, geen onbekende voor politieke transacties in een achterkamer, zegt dat het feit dat Lieberman terughoudend is over wie hij zal aanbevelen, erop gericht zou kunnen zijn om te proberen de noodzakelijke voorwaarden te scheppen om zichzelf als premier te installeren.
  • Lieberman zelf heeft eerder belangstelling getoond om premier te zijn, maar met slechts acht zetels en weinig duidelijke goodwill in Likud na een ruzie met Netanyahu, lijkt zo’n uitkomst erg ver weg.

Het centrum waar alle ogen op zijn gericht: Hoewel het presidentschap normaal gesproken grotendeels een ceremoniële rol speelt, heeft de langdurige politieke impasse van Israël Rivlin in een cruciale speler veranderd.

  • Harel Tubi, de directeur-generaal van de residentie van de president, geeft aan dat Israëli’s voor een verrassing kunnen staan ​​wanneer Rivlin gesprekken voert met de Knesset-facties, die live worden uitgezonden.
  • Sprekend met Army Radio, zegt Tubi dat Rivlin zou kunnen komen met “mogelijkheden waar het publiek nog nooit van heeft gehoord”, maar gaat er niet nader op in.
  • Tubi benadrukt dat de belangrijkste prioriteit van Rivlin is te voorkomen dat voor de derde keer in minder dan een jaar verkiezingen worden georganiseerd en dat er zo snel mogelijk een nieuwe regering wordt geinstalleerd.

En verder in de buurt. Het is niet verwonderlijk dat niet-verkiezingsgerelateerd nieuws veel minder speelt in de belangrijkste kranten van Israël, hoewel een nieuwe regionale ontwikkeling reden tot zorg kan zijn.

  • In Egypte, een van de slechts twee Arabische landen waarmee Israël een vredesakkoord heeft gesloten, breken relatief kleine maar zeldzame protesten uit tegen het bewind van de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi.
  • Hoewel Sissi heeft aangetoond dat hij er geen moeite mee heeft om afwijkende meningen te onderdrukken, kan langdurige onrust invloed hebben op de Egyptische inspanningen om te bemiddelen tussen Israël en de in Gaza heersende Hamas, die de afgelopen anderhalf jaar periodiek gevechten met Israel hebben uitgelokt.
  • De publieke omroep Kan merkt op dat Qatar, een bittere rivaal van Egypte, die ook helpt om nieuwe gevechten vanuit de Gazastrook te voorkomen, zijn Al Jazeera-netwerk gebruikt om Egyptenaren aan te moedigen de straat op te gaan.
  • Geen enkele van de prominente Israëlische functionarissen hebben gereageerd op de ontluikende onrust, terwijl Hamas, die nauwe banden had met de islamitische president van Egypte Mohammed Morsi voordat hij werd afgezet door Sissi, zijn topleiders opdroeg om niets dat met Egypte te maken had publiekelijk te bespreken.
Advertentie (4)