Wat schrijven de Israelische kranten vandaag?

Een van de “gewonde”IDF soldaten . Screenshot

Nou dat was een “close” one: Over de hele linie focussen de krantenkoppen van vandaag zich op de geënsceneerde reddingsoperatie van “gewonde” soldaten van een gepantserd personeelsdrager geslagen door een anti-tank raket van Hezbollah, in een gedurfde versie van psychologische oorlogsvoering.

 • Yedioth Ahronoth zegt dat “het toneelstuk” om 16.15 uur begon toen Hezbollah een verklaring vrijgaf waarin werd aangekondigd dat een ploeg van zijn strijders – vernoemd naar de twee agenten die vorige week omgekomen tijdens Israëls verijdeling van een door Iran geplande aanval met zelfmoord drones vanuit Syrië – een IDF militair voertuig bij de Israëlische grensstad Avivim hadden uitgeschakeld en dat een aantal soldaten gewond of gedood waren.
 • Een kwartier later geeft de IDF een eigen verklaring af waarin “meerdere treffers” worden bevestigd op een legerbasis en militaire voertuigen in de buurt van Avivim en wordt gezegd dat het leger vergeldingsacties uitvoert.
 • Tegelijkertijd stuurt het leger een helikopter naar de plek waar de Hezbollah raket was neergekomen en evacueert een paar “bebloede en in verband gewikkelde” soldaten, waarna de pro-Hezbollah media netwerken al-Mayadeen en al-Manar melden dat een aantal Israëli’s gewond zijn geraakt door de anti tank raket.
 • Maar om 17:10 uur verpest lid van het veiligheidskabinet Yoav Gallant, de plannen die het leger had om de geënsceneerde operatie gaande te houden en vertelde hij tegen Army Radio dat er geen Israëlische soldaten gewond raakten bij het incident. Even later draagt ​​premier Benjamin Netanyahu de ministers op om hun kaken over deze zaak op elkaar te houden. Maar nadat de IDF zelf om 18.20 uur bevestigt dat er geen soldaten gewond zijn geraakt bij het incident, gaat de premier op tv luidkeels roepen dat de troepen zelfs geen schrammetje hadden opgelopen.
 • Om 18.30 uur als het Israëlische mortiervuur op zuid-Libanon ​​afneemt, geeft Haifa’s Rambam Medical Center een verklaring uit waarin het zegt “dat de soldaten in het ziekenhuis zijn aangekomen, kort zijn onderzocht en zijn ontslagen zonder enige behandeling.
 • Verschillende uren van geruchten volgden, waaronder een rapport in al-Mayadeen dat Hezbollah bijna een nieuwe aanval uitvoerde nadat ze zagen dat een IDF soldaat zijn “leven riskeerde” om het grenshek te repareren, maar de aanval afblies toen ze zagen dat de soldaat van Ethiopische afkomst was.
 • Rond 21.30 uur autoriseert de militaire censor de publicatie van de verhalen over de geënsceneerde reddingsoperatie. Einde toneelstuk.

Dit is nog niet voorbij: hoewel sommige analisten hun tijd doorbrachten met het loven van de IDF voor zijn nogal overtuigende operatie, waardoor Hezbollah in ieder geval voor een paar uur voor de gek was gehouden, betreurden anderen dat het incident misschien de strijd wel heeft beëindigd maar niet de oorlog.

 • Niemand gelooft dat het incident van zondag langdurige kalmte zal opleveren aan de grens met Libanon. “Hezbollah zou ervoor kunnen kiezen om de fictie te handhaven dat het IDF-soldaten heeft gedood en / of verminkt, zich tevreden stellen met zijn raketaanvallen en terug te gaan naar zijn door Iran gefinancierde langetermijnplanning voor de ultieme vernietiging van Israël. Of het zou een tweede vergeldingsaanval kunnen voorbereiden, voor de drone-aanval op een kerncomponent van zijn raketproductiesystemen, een week geleden in Beiroet, ” schrijft David Horovitz, redacteur van Times of Israel.
 • Amos Yadlin, de voormalige commandant van de militaire inlichtingendienst en het huidige hoofd van de denktank van het Institute for National Security Studies (INSS), vertelde Army Radio dat de IDF vroeg of laat een grote operatie moet organiseren om te voorkomen dat Hezbollah zijn raketten verbetert. “Ze hebben momenteel 50 precisieraketten. Vijfhonderd zou moeilijker zijn. Vijfduizend zou onmogelijk zijn.”
 • Het in Londen gevestigde Arabische dagblad Asharq al-Awsat meldt dat de anti tank raketten vanuit Hezbollah niet in reactie was op een vermeende Israëlische drone-aanval op het bolwerk van de terreurgroep Beiroet vorige week. Als dat incident nog steeds ‘gewroken’ moet worden, is de huidige ronde van geweld misschien nog niet voorbij.
 • Asharq al-Awsat citeert bronnen due aan de Hezbolla terreurgroep zijn gelinkt en zegt dat de raketaanval van zondag alleen was bedoeld om wraak te nemen op een luchtaanval door de IDF afgelopen zaterdagavond een week geleden die gericht was op een door Iran geleid plan om Noord-Israël te bombarderen met zelfmoord drones. Een aanval waarbij verschillende Iraanse agenten werden gedood , inclusief twee Hezbollah-leden.

Waarom dit lange gezicht? Niet om de pooh-poohers de stemming te laten bederven, maar er zijn analisten die wijzen op de positievere invalshoeken van de geënsceneerde operatie.

 • Oded Granot, van Israel Hayom die dagelijks artikelen publiceren waarin Netanyahu wordt gesteund, schrijft dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah genoodzaakt was genoegen te nemen met een uitkomst die al in 2015 was vastgelegd, toen verschillende hoge Hezbollah-functionarissen en een Iraanse generaal werden gedood in een luchtaanval toegeschreven aan Israël. In reactie daarop voerde de terreurgroep een aanval uit die vergelijkbaar was met die van zondag, waarbij verschillende anti-tank geleide raketten op IDF-jeeps werden afgevuurd, waarbij twee soldaten werden gedood en zeven anderen werden gewond. Maar deze keer had het leger ‘de lessen geleerd van het vorige incident en slaagde erin om ongeschonden uit de aanval van zondag te komen’.
 • Bovendien betoogt Granot, dat nadat de Libanese president Michel Aoun zich zo duidelijk heeft uitgesproken voor Hezbollah, Israël het gemakkelijker zal hebben om de internationale gemeenschap – die Hezbollah in toenemende mate erkent als een terreurgroep – te overtuigen dat de Libanese regering ‘een volwaardige partner’ is van de door Iran gesteunde sjiitische groep.
 • Amos Harel van Haaretz schrijft dat Nasrallah gedwongen werd de aanval te bestempelen als vergelding voor de Israëlische aanval in Syrie in plaats van voor de aanval die op zijn eigen grondgebied in Beirut in de wijk Dahiyeh had plaatsgevonden.
 • “Nasrallah moest verdoezelen wat er in Dahiyeh gebeurde omdat de door Israël gepresenteerde informatie gevoelige en enigszins gênante details onthulde over de voortgang van het precisieproject van Hezbollah. Wanneer de organisatie precisiewapens binnensmokkelt en deze op Libanese grond probeert te assembleren of produceren, loopt het land het risico van een nieuwe oorlog die zou kunnen eindigen met een ongekende vernietiging, ”schrijft Harel.

De waarheid doet pijn: hoewel er geen slachtoffers zijn gevallen, heeft de IDF misschien de waarheid op het hakblok geplaatst om de gefaseerde evacuatie uit te voeren.

 • Kan TV nieuws zond een recent interview met de IDF woordvoerder voor de Israelische media, Ronen Manelis opnieuw uit, die, wanneer hem precies werd gevraagd naar de gereedheid of anderszins van de eenheid van de woordvoerder om verkeerde informatie te verspreiden, belooft dat “alles wat de IDF in officiële verklaringen zegt waar is” en dat hij geen ‘nep’-nieuws zou uitbrengen aan het Israëlische publiek of aan’ de andere kant ‘.
 • Maar uren eerder, toen details over het incident nog steeds wazig waren, vertelde de IDF internationale media-woordvoerder Jonathan Conricus verslaggevers dat soldaten in de APC waren geweest, slechts 30 minuten voordat het werd getroffen, waardoor velen aannamen dat Israël aan een tragedie was ontsnapt. Maar nu denken sommigen na of de boodschap ’30 minuten verwijderd van oorlog’ ook een onderdeel van het toneelstuk was zoals ook de evacuatie van de ‘gewonden’.
 • “Waarom heeft Israël zijn toneelstuk bekend gemaakt, terwijl het zo effectief had gewerkt? Was het omdat het Rambam-ziekenhuis weigerde mee te spelen en een verklaring aflegde waarin werd gezegd dat de twee geëvacueerde soldaten werden ontslagen zonder medische behandeling? Was het ook omdat iemand, ergens in de militaire of politieke hiërarchie, besloot dat het verkeerd zou zijn om de fictie te handhaven – om het Israëlische publiek te vertellen dat twee soldaten gewond waren geraakt terwijl dat niet waar was? ”, Schrijft Horovitz in de Times of Israel.
 • INSS-onderzoeker Sima Shine bekritiseert de noodzaak van Israël om zo hoog van de toren te blazen over de succesvolle operatie. “We beschermen onze nationale veiligheid en terecht, maar waarom laten we het dan aan onze vijanden bekend worden? Dit lijkt onnodige arrogantie op basis van politieke overwegingen, ”vertelt ze Army Radio.
 • Shine wijst erop dat het met alle publiciteit van de misleidingsoperatie onwaarschijnlijk is dat de IDF opnieuw in staat zal zijn om zo’n stunt uit te voeren. Je moet je echter afvragen in hoeverre ze verwachtten dat het leger een dergelijk toneelstuk zou opvoeren.
 • Ongeacht alle Israëlische publicaties over het toneelstuk, houden al-Mayadeen en al-Manar vast aan het Hezbollah-verhaal dat de terreurgroep inderdaad Israëlische soldaten heeft verwond. Ze voeren verklaringen van Netanyahu op waarin hij verklaard dat niemand gewond is geraakt, maar ze gebruiken de foto’s van de “gewonde” soldaten op brancards als bewijs dat de premier ‘liegt’. Het is verder bewijs dat de waarheid aan beide kanten ligt.
 • Yaniv Kubovich van Haaretz tenslotte vat de Israël-Hezbollah tit-for-tat samen in een tweet die herinnert aan een 2004 European Champions League-wedstrijd tussen Denemarken en Zweden waarin beide teams minimaal één doelpunt en gelijkspel moesten scoren om Italië uit het toernooi te elimineren. “Nadat het eerste team een ​​doelpunt had gescoord, kon het andere team onmiddellijk een eigen doelpunt maken. Elke partij begreep zijn rol in het stuk. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel en iedereen kwam tevreden naar buiten. ”