9 van de 10 Joden in de USA uit zorgen over antisemitisme en denkt dat het erger zal worden

ter illustratie. Screenshot YouTube

Negen van de tien Joden in de Verenigde Staten zijn van mening dat antisemitisme een probleem is in het land, en hebben grote angst dat het zal blijven toenemen, volgens een recent onderzoek van het Amerikaanse Joodse Comité. De enquête is de grootste en meest uitgebreide onder Joden over het onderwerp Jodenhaat in de VS tot nu toe, aldus de Times of Israel.

Achtendertig procent van de respondenten op de AJC-enquête zei dat antisemitisme een “zeer ernstig probleem” was en 50% zei dat het “enigszins een probleem” was – wat neerkomt op 88%. 84 procent zei dat antisemitisme de afgelopen vijf jaar is toegenomen; 43% zei dat het in die periode veel is toegenomen.

De resultaten waren consistent in alle leeftijdsgroepen, religieuze denominaties en politieke overtuiging, met 84% ultra-orthodox, 80% modern orthodox, 91% conservatief, 94% hervorming, 92% reconstructie en 87% seculiere joden te zeggen dat antisemitisme tegenwoordig een zeer ernstig of enigszins een probleem is in de VS.

De enquête, met een foutenmarge van 4,2%, ondervroeg 1.283 respondenten van Joodse religie of achtergrond ouder dan 18 jaar telefonisch tussen 11 september en 6 oktober 2019.

Het onderzoek werd slechts enkele dagen voor de eerste verjaardag van de dodelijke schietpartij in Pittsburgh’s Tree of Life Synagogue vrijgeven, die op 27 oktober 2018 het leven van 11 mensen opeiste.

“Na de tragedies in Pittsburgh en Poway [Californië], in combinatie met toenemende aanvallen op joden in New York en elders, en een algemener gevoel dat antisemitisme in opkomst is in de politiek, sociale media, universiteiten en elders, vonden we het de hoogste tijd om Amerikaanse Joden te ondervragen over hun perceptie van het probleem, ”vertelde David Harris, CEO van AJC. “Het was de juiste beslissing. De resultaten laten zien waarom. “

“De zorg over toenemend antisemitisme is diep en wijdverbreid. Er is nog nooit zo’n intensief onderzoek onder Amerikaanse joden gedaan. Nu, in plaats van alleen maar gevoelens en instincten te hebben, hebben we solide feiten en gegevens voor gebruik door politieke leiders, wetshandhavingsfunctionarissen, Joodse gemeenschapsactivisten en anderen, ‘zei hij.