Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Bdnny Gantz en Yair Lapid. Screenshot Twitter

De kansen van Benny Gantz: Blue & White leider Benny Gantz maakt zich klaar om later vandaag, om 20.00 uur Israelische tijd, het mandaat te krijgen om de regering te vormen van president Reuven Rivlin, maar weinig in de media hebben vertrouwen in zijn kansen.

 • De grote kranten van Yedioth en Israel Hayom melden beide dat het 55-koppige blok Netanyahu gevormd met de religieuze partijen Yamina, Shas en het United Torah Jodendom naar verwachting sterk zal blijven ten gunste van de Likud-leider, waardoor Gantz vrijwel geen opties heeft.
 • Yued Karni van Yedioth zegt echter dat Gantz nog steeds van plan is om Netanyahu weg te jagen van de religieuze partijen en zijn eerste oproep aan de demissionair premier zal doen na ontvangst van het mandaat van president Rivlin. Hij is echter ook van plan om de leiders van elke partij te ontmoeten – behalve de harde Arabische partij Balad – in een poging een coalitie in elkaar te zetten.
 • Wat betreft de mogelijkheid van een linkse minderheidsregering, meldt Karni dat Blue & White-functionarissen ervoor hebben gekozen om de claim van Likud dat dit het scenario is dat ze nastreven, niet aan te pakken, om het idee niet geloofwaardig te maken.
 • Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman probeert de trouw aan Netanyahu te breken die binnen de regerende Likud partij bestaat, en vertelde de Ynet-nieuwssite dat senior Likud-leden hem al stiekem ‘ten grave hebben gedragen’ maar bang waren hem publiekelijk uit te dagen.
 • Likud parlementslid en Netanyahu-bondgenoot ( en ook verdachte in een corruptiezaak) David Bitan voorspelde in een Channel 12-interview dat Gantz zal falen in het vormen van een coalitie, maar dat partijen vervolgens hun eisen zullen verlichten in de resterende 21 dagen die overblijven voor elke wetgever om steun te verzamelen die nodig is om een ​​regering te bouwen.
 • “Alle blokken – zowel links als rechts – vallen uit elkaar”, zegt Bitan, wat suggereert dat partijen na het proberen van Gantz onafhankelijk zullen optreden om een ​​derde verkiezing te voorkomen.

Een nieuwe peiling: met politici die waarschuwen dat er nog een andere verkiezing aan de horizon zou kunnen liggen te midden van een lopende politieke impasse, geeft een peiling van Channel 13 aan dat heel weinig zou veranderen in het geval van een derde ronde van verkiezingen.

 • Blue & White zouden de grootste partij blijven als er nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, met een groei van 33 naar 34 zetels, terwijl Netanyahu’s Likud ook een zetel erbij krijgt en stijgt naar 33 zetels. De Arabische Joint List zou zijn 13 zetels behouden en Yisrael Beytenu zou ook zijn acht zetels behouden.
 • Een onderzoek van het Israel Democracy Institute lijkt echter mogelijk in tegenspraak te zijn met het laatste cijfer van de Channel 13-peiling, en constateert dat slechts 51% van de Liberman-kiezers van plan zijn om opnieuw hun stem uit te brengen voor Yisrael Beytenu als een derde verkiezing zou worden gehouden.
 • Uit de IDI-peiling blijkt ook dat 53,5% van het publiek vindt dat Netanyahu nu al moet aftreden als Likud-chef, terwijl 65% vindt dat hij dit moet doen als hij wordt aangeklaagd. Vierentwintig procent verzet zich ertegen dat hij aftrekt als partijleider, ongeacht.
 • Zesenvijftig procent van het publiek geeft aan steun te hebben voor een Gantz-Netanyahu premier-rotatieovereenkomst om de impasse te voorkomen, volgens de peiling, terwijl 32% tegen een dergelijke regeling is.

Opnieuw vijanden aan de poorten: Army Radio citeert anonieme “Israëlische bronnen” die beweren dat de veiligheidsdiensten zich voorbereiden op een directe kruisraket of drone-aanval door Teheran als reactie op recente aanvallen op door Iran gesteunde regionale terreurgroepen die worden toegeschreven aan de Joodse staat.

 • Als zodanig komt het beveiligingskabinet voor de tweede keer deze maand bijeen. Met name werd dezelfde reden gegeven in de aanloop naar een eerdere bijeenkomst in oktober van het ministerieel orgaan op hoog niveau.
 • Het vreemde is dat geen enkele krant in Israel dit verhaal heeft opgepikt maar beschouw je zelf maar als zijnde gewaarschuwd.

De (extreme) settler jongeren: te midden van een oplaaiende spanning tussen kolonisten in de hardline-nederzetting Yitzhar en de omliggende buitenposten haasten journalisten zich naar de noordelijke Westelijke Jordaanoever om zelf te zien hoe wilde dingen daar eigenlijk zijn.

 • Elisa Ben Kimon van Yedioth Ahronoth is verrast om een ​​grotendeels rustige gemeenschap te vinden. ‘Er zijn geen grenspolitie-jeeps met hun oproer politie. Noch gemaskerde jongeren die op de heuveltop met stenen slingeren . In plaats daarvan zag ze een moeder en dochter voorbijrijden op hun ATV, een groep peuters die over het trottoir slenteren en jongens op elkaar schieten met paintball geweren. ‘
 • Voor alle duidelijkheid spreekt Ben Kimon bewoners aan die de gespannen sfeer niet uit de weg gaan, die de afgelopen dagen zijn hoogtepunt heeft bereikt met incidenten waarin eigenzinnige jongeren stenen naar IDF-soldaten slingerden, die in de eerste plaats in de buurt waren om die te beschermen dezelfde kolonisten.
 • In de buitenpost van Kumi Ori waar veel van het recente geweld is ontstaan, meldt Ben Kimon dat het niet alleen een wilde gemeente is voor jongeren op de heuveltop, maar dat er ook zeven jonge gezinnen wonen. Ariel Danino en zijn vrouw vertellen Yedioth dat de bewoners lange tijd in vrede met het leger hadden geleefd totdat een groep soldaten daar “gewelddadig” een tiener arresteerde, wat volgens hem de spanningen veroorzaakte die tijdens het weekend overkoken.
 • Binnen de eigenlijke Yitzhar settlement zegt Yechiel Klein dat de reacties van bewoners op het geweld van de jeugd in het gebied waarvoor ze lang dekking hebben geboden, gemengd zijn. “Toen ik de reactie van het secretariaat (op het geweld) uitbracht, kreeg ik reacties van alle kanten. Sommigen zeiden dat we niet te veel moeten uitwerken, het gewoon moeten veroordelen en niets meer. Sommigen beweerden dat we onze hoofden niet hadden moeten buigen en ons overgaven omdat het gedrag van de soldaten ook een rol speelde (in de spanningen). Hier is alles. Omdat het Yitzhar is – het is divers, ‘zei Klein, die blijkbaar vergat de antwoorden te vertellen van degenen die meer dan alleen een veroordeling eisten.

En CUT: Channel12 defensieverslaggever Roni Daniel’s interview in Yitzhar met Samaria Regionale Raadsvoorzitter Yossi Dagan wordt dramatisch onderbroken wanneer de woordvoerder van de nederzetting naar de kolonistenleider snelt om hem te informeren dat sloopopdrachten zojuist zijn afgegeven aan verschillende bewoners van de nabijgelegen buitenposten.

 • In werkelijkheid zijn dit simpelweg een vernieuwingen van orders die al bestaan ​​tegen tientallen gebouwen die illegaal in en rond Yitzhar zijn gebouwd. De uitgedeelde bevelen geven de bewoners eenvoudig de mogelijkheid om in beroep te gaan. Bovendien worden deze orders zelden uitgevoerd, en slepen ze zich jaren voort. Maar Channel 12 zorgde er nog steeds voor dat de hele scène op de camera werd gezet, inclusief Dagan die zijn arm om de woordvoerder wikkelde en hem verzekerde dat alles in orde is, voordat hij aan het einde van het interview de “collectieve straf” tegen Yitzhar veroordeelt.
 • Ofer Hadad van het netwerk biedt later zijn eigen ‘exclusieve’ beelden van heuveltop jongeren die tegen soldaten vloeken terwijl ze een order voor een militaire zone aankondigen voor het gebied die een maand lang gaat duren. Het is niet bepaald duidelijk uit de beelden die door de grenspolitie zijn gelekt, maar Hadad zegt dat een van de tieners een steen pakt om naar de troepen te slingeren voordat een van hen zijn wapen pakt en de bende beveelt zich terug te trekken. Meir Ettinger, een inwoner van Yitzhar en kleinzoon van de extremistische rabbijn Meir Kahane, gaat in een Twitter-thread te keer tegen Hadad voor het “verkeerd weergeven” van de woordenwisseling, waarin hij beweerde dat de soldaat grof overdreven had gereageerd.
 • Wettelijke handhaving:  hoewel ze niet bereid zijn om verslag uit te brengen, vinden verschillende defensieambtenaren dat de situatie op de noordelijke Westelijke Jordaanoever verschrikkelijk genoeg is om dagelijks hun frustratie naar de Haaretz te lekken.
 • Kolonistenleiders negeren geweld door hun bewoners en klagen alleen wanneer de mensen door soldaten aangevallen zijn en niet Palestijnen die veel vaker worden aangevallen, vertellen hogere defensieambtenaren aan Haaretz.
 • De ambtenaren zeggen dat kolonistenleiders zware druk op de regering hebben uitgeoefend om te voorkomen dat wetshandhavers met een ijzeren vuist optreden tegen verdachten, “waardoor de status van het leger in de gebieden wordt ondermijnd en geweld tegen leden van de veiligheidsdiensten mogelijk wordt gemaakt.”
 • “Het is een handvol dat de daadwerkelijke aanvallen uitvoert, maar de atmosfeer die het mogelijk maakt, komt niet uit slechts een handvol. De nederzettingenbeweging ziet degenen die soldaten aanvallen als een deel van zichzelf, ” vertelt een hoge IDF-officier die tot voor kort in de divisie Judea en Samaria diende , aan Yaniv Kupovich van de krant.
 • Haaretz veiligheidsanalist Amos Harel schrijft dat administratieve bevelen die de wetsovertreders van de Westelijke Jordaanoever blokkeren, niet worden gehandhaafd “omdat de politie elke toetreding van strijdkrachten tot de regeling beschouwt als een volwaardige militaire operatie die een grote inzet en SWAT-teams vereist. Ze gaan daar zelden heen en dus voelt de jeugd op de heuvels zich veilig.
 • Bovendien speculeert Harel dat het onwaarschijnlijk is dat premier Benjamin Netanyahu, die nog steeds minister van Defensie is, zal aftekenen voor de uitvoering van sloopopdrachten in en rond Yitzhar tijdens deze gevoelige politieke tijd waarin hij moet kunnen vertrouwen op voortdurende steun van kolonistenleiders.

Advertentie (4)