Abbas accepteerd alsnog door Israël geïnd belastinggeld

Mahmoud Abbas Screenshot YouTube

Abbas heeft alsnog besloten het door Israël geïnd belastinggeld te accepteren nu zijn schatkist bijna leeg is.

Het door Israël voor de Palestijnen geïnde belastinggeld maakt ongeveer 50% van de Palestijnse begroting uit en gedwongen door een bijna lege schatkist accepteren de Palestijnen het feit dat Israël maandelijks een bedrag in mindering brengt wat door Abbas & co aan Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen en familieleden van gedode terroristen wordt betaald. 

Een woordvoerster van het Israëlische ministerie van Financiën zei dat 1,5 miljard Shekels (ongeveer $ 430 miljoen) zondag aan de PA zouden worden overgedragen.

Hussein al-Sheikh, de PA-minister van civiele zaken, zei dat na besprekingen met de Israëlische minister van Financiën Moshe Kahlon jl donderdag volgende week zullen beginnen met discussies over een reeks financiële kwesties.

“De overeenkomst ging ook over het overmaken van een betaling van de financiële bijdragen van de PA. Het geschil blijft bestaan ​​over de salarissen van de families van gevangenen en martelaren. We zijn vastbesloten om hun kosten ten koste van alles te betalen,” zei al-Sheikh op Twitter.

In februari kondigde Israël aan dat het de ongeveer $ 190 miljoen aan belastinginkomsten die het maandelijks aan de Palestijnse Autoriteit overdraagt, met 5 procent zou verminderen.

Het afgetrokken bedrag vertegenwoordigt het bedrag dat wordt betaald door de PA, die beperkte zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever uitoefent, aan door Palestijnen veroordeelde en gevangengenomen Palestijnen voor terrorisme, waaronder dodelijke aanvallen op Israëli’s.