Israel’s veiligheidskabinet komt bij elkaar; geruchten over “ernstige dreiging uit Iran”

Foto: GPO

Voor het eerst sinds twee maanden komt Israel’s veiligheidskabinet bij elkaar nu de geruchten over een “ernstige dreiging van Iran” sterker worden.

De afgelopen dagen hebben de Hebreeuwse media bij verschillende gelegenheden niet nader genoemde veiligheidsfunctionarissen aangehaald als waarschuwing voor de toenemende dreiging van een door Iran georkestreerde aanval, aldus de Times of Israel.

Vrijdag was Channel 13-nieuws de laatste in de rij met nieuws, waarin werd gemeld dat Israel bezorgd is dat Teheran, aangemoedigd door militaire successen tegen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, zal trachten de Joodse staat aan te vallen.

Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat a.s. woensdag Jom Kippoer is en het die dag 46 jaar geleden is geweest dat de Arabische landen Israel aanvielen.

Gabi Ashkenazi van de Blauw & Wit partij, tevens voorzitter van de belangrijke commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset, sprak donderdag ook al over “vele uitdagingen m.b.t. de veiligheid, sommige bij iedereen bekend en sommige die alleen achter gesloten deuren worden besproken.”

Zaterdagavond herhaalde Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman zijn oproep aan Netanyahu en Blauw & Wit-leider Benny Gantz, om snel een eenheidsregering te vormen, waarbij hij sprak van een “nationale noodsituatie, economische uitdagingen en veiligheidsbedreigingen uit het zuiden, noorden en verder weg.”

Zowel premier Benjamin Netanyahu als Israëlisch president Reuven Rivlin hebben de afgelopen dagen gesproken over een cruciale veiligheidsdreiging, waarbij zij pleitten voor de vorming van een brede eenheidsregering.

Advertentie (4)