Eens was hij een terrorist, nu bestrijdt hij de Palestijnse Autoriteit

MAahmoud AL-Massab op een Palestijnse opsporing poster voorafgaand aan de conferentie van Bahrein. (foto: Courtesy)

Een voormalige terrorist, die tijd heeft doorgebracht in een Israëlische gevangenis, zal later deze maand naar de VS gaan om te praten over zijn ervaringen en om zijn visie op vrede tussen Israël en de Palestijnen te delen.

“Palestijnen en Joden kunnen samenleven,” vertelde Muhammad al-Massab aan de Jerusalem Post . “Er zijn zoveel landen die over vrede praten, maar het lijkt er niet op dat ze echt geïnteresseerd zijn in het vinden van een oplossing. Ik geloof dat de oplossing van de mensen moet komen. ”

Het is een opvallend uitspraak van dezelfde man die in zijn portefeuille foto’s van zichzelf heeft als een tiener met een M-16 die hij gebruikte om op Israëlische soldaten te schieten.

Tegenwoordig is Massab – getrouwd en vader van vier kinderen – een inwoner van Haifa, waar hij olijfbomen plant en olijfolie oogst. Maar hij werd geboren en getogen in een klein dorp buiten Jenin.

“Ik ben geboren in een middenklasse gezin, een gerespecteerd gezin,” zegt hij, tussen de slokjes zwarte koffie door, zijn donkere gezicht glimlacht lichtjes terwijl hij zijn verleden onthulde.

“Ik was 13 bij het begin van de eerste Intifada, in 1987, verteld Massab. “Ik werd aangeworven door de “Fatah Youth” beweging om stenen naar Israëlische soldaten te gooien.

“Tegen de tijd dat ik 15 of 16 was, gaven ze me een pistool en voegde ik me bij de Jenin Black Panthers. Ze vroegen me om tegen Israël te vechten. ”

Maar de waarheid is dat zijn militarisering al eerder begon.

Toen hij slechts acht jaar oud was woonde hij samen met een 11-jarige vriend zijn eerste protest bij, gaat Massab verder. In de waanzin werd zijn vriend neergeschoten en gedood door een IDF-kogel in zijn hoofd.

“Er kwamen mensen vant Fatah, allemaal bedekt met maskers, en ze zeiden: ‘Kijk wat de soldaten hebben gedaan. Deze arme jongen gooide alleen wat stenen en ze schoten hem  neer, ” herinnerde Massab zich.

Fatah-leiders zouden de kinderen prijzen voor het gooien van stenen, en de jeugd zou strijden om wie de sterkste was.

“Toen die jongen stierf, gingen we naar zijn begrafenis”, zei Massab. “Ze hebben hem tot een grote held gemaakt. Ze plaatsten zijn gezicht op posters en schreven een gedicht over hem. De rest van ons was eigenlijk jaloers op hem omdat hij stierf, we wilden ook geprezen worden zoals hij. ”

Massab werd binnen enkele jaren gerekruteerd door het terroristische meesterbrein van Hamas, Yehiyeh Ayash, bekend als“ The Engineer ”en misschien wel de grootste terrorist ooit die tegen Israël heeft geopereerd. Ayash ontwierp en bouwde de eerste zelfmoordbommen en trainde de eerste groep zelfmoordterroristen in het midden van de jaren negentig.

In 1996 doodde de Shin Bet (Israel Security Agency) Ayash met een booby-trap telefoon.

“Hij wilde dat een kleine groep van vijf van ons van de Black Panthers voor hem zou werken,” zegt Massab. “Hij vertelde ons dat Hamas aan een nieuw soort munitie werkte – aan zelfmoord en autobommen – en dat als we ons bij hem voegden, we nog grotere schade konden toebrengen aan Israëlische burgers.

“Ik had het bijna gedaan,” ging hij verder. “Maar op het laatste moment deed ik dat niet. Dat hebben we niet gedaan. Ons doel was om ons leven te verbeteren, niet om te sterven. We wilden geen zelfmoordterroristen worden. ”

Massab bleef echter niet uit de problemen.

Begin jaren 90 benaderden hij en enkele collega’s een IDF gepantserd voertuig met de bedoeling aan te vallen. De missie mislukte en ze vluchtten, maar ze werden dagen later gearresteerd en gevangen gezet. Massab bracht zeven en een half jaar in de gevangenis door. Hij werd vrijgelaten in een gebaar van goede wil kort na de Oslo akkoorden..

“Toen ik uit de gevangenis kwam, werd ik als een held beschouwd,” herinnerde hij zich. “Ik werd zelfs in de binnenste cirkel van Yasser Arafat gebracht.”

Arafat was in die tijd president van de Palestijnse Autoriteit en Massab had het hoogtepunt van zijn militaire en politieke carrière kunnen bereiken. In plaats daarvan begon zijn leven af ​​te brokkelen.

“Toen ik in rang steeg, besefte ik dat het terrorisme waaraan ik zo toegewijd was, niet ging over het verbeteren van levens, maar over geld,” verklaarde Massab. “Ik zag dat er massale corruptie was in de top van de Palestijnse Autoriteit – dezelfde corruptie die vandaag de dag ook nog bestaat.

“Ik ontdekte dat de Palestijnse burgers, de mensen, niet belangrijk zijn voor het leiderschap,” ging hij verder. “Ze willen geen vredesovereenkomst. Ze willen zien hoeveel geld ze kunnen verdienen voor zichzelf en hun families.

“Ik keek naar mijn leven, naar hoeveel ik had opgegeven voor deze mensen. Mijn vrienden en ik stierven, raakten gewond, gearresteerd, terwijl onze leiders naar de discotheek gingen om meisjes te vinden. Ik besloot dat het moest eindigen. ‘

Itamar Marcus, een onderzoeker en oprichter en directeur van Palestinian Media Watch, bevestigde het verslag van Massab. Hij zei dat Arafat behoefte had aan politieke en financiële steun van buurlanden.

“Hij zou cadeautjes geven aan mensen uit welk land dan ook om ze aan zijn zijde te houden,” vertelde Marcus de Post . “Arafat had honderden miljoenen dollars die hij op bankrekeningen over de hele wereld had verspreid.”

Massab begon zich bewust te worden van deze corruptie. Maar de eerste keer dat hij er publiekelijk over sprak, werd hij ervan beschuldigd een collaborateur te zijn.

Hij vertelde dat de PA een dossier over hem samenstelde om te proberen aan te tonen hoe hij samenwerkte met Israëlische veiligheidstroepen tegen de PA, en hoe de PA deze informatie deelde met zijn beste vrienden en collega’s. Toen arresteerde de PA hem.

“Ik was geschokt,” deelde hij. “Ik had dit niet verwacht. Ik had tot dan toe mijn hele leven voor mijn natie gegeven. ‘

Hij zei dat hij 23 dagen lang werd gemarteld, inclusief het ontvangen van tientallen zweepslagen. Hij mocht geen arts of advocaat raadplegen.

“Ze bleven me vragen om de datum te vertellen waarop ik contact had met de Shin Bet,” legde hij uit. “Ik was geen collaborateur. Maar ik zei tegen mezelf dat als ik hier levend uit zou komen, samenwerken met de Israëli’s het eerste zou zijn dat ik zou doen. ‘

Marcus zei dat, ondanks dat ze het weten, officiële Palestijnse media en zelfs privé media geen verslag uitbrengen over corruptie binnen de PA, uit angst dat ze een lot zouden ondergaan dat vergelijkbaar is met dat van Massab.

“Iedereen die de PA zou bekritiseren wegens financiële corruptie, zou worden gemarteld en gevangengezet,” zei Marcus. “Er zijn talloze verhalen geweest over de rijkdom van Mahmoud Abbas en die van zijn zonen – allemaal door buitenlandse pers die niet kunnen worden aangepakt door de PA. De exacte mechanismen zijn niet bekend, maar dat er sprake is van corruptie, is bekend.”

Hij voegde eraan toe dat er in elke opiniepeiling gehouden door NGO’s van de inwoners van de PA gecontroleerde gebieden van de Westelijke Jordaanoever in de afgelopen drie jaar, ongeveer 80% van de respondenten zeiden dat de PA-regering corrupt is.

Toen Massab terugkeerde naar zijn dorp, was hij fysiek in leven, maar zijn leven was voorbij. Zijn familie weigerde met hem te praten, vanwege de schaamte die hij over hen had gebracht en niemand wilde met hem trouwen.

In 1997 kwam hij Israël binnen met een werkvergunning.

“Het eerste wat ik deed toen ik in Israël aankwam, was naar de politie van Haifa gaan en hen vertellen dat ik een collaborateur wil worden,” zei hij.

Gedurende het volgende decennium, inclusief in de Tweede Intifada, hielp hij Israël – redde hij Palestijnse levens door te voorkomen dat Palestijnse jongeren zelfmoordterroristen werden en redde daardoor indirect de levens van de potentiële slachtoffers van die zelfmoordterroristen. Massab kan weinig informatie over deze inspanningen delen met de media, “omdat het het leven van anderen in gevaar zou brengen.”

Hij gebruikte de tijd ook om zelf een boek in het Arabisch te publiceren over hoe terroristische regimes de islam “kapen” en de Koran uit de context halen om de dood in plaats van het leven te bevorderen.

In 2009 kreeg hij de status van permanent ingezetene in Israël en heeft hij rustig gewerkt om iets terug te geven aan zijn gemeenschap.

Eerder dit jaar zei Massab dat hij was uitgenodigd voor de economische conferentie van Bahrein. Hij was van plan aanwezig te zijn, maar toen werd zijn leven opnieuw bedreigd. Hij zei dat de PA een huurmoordenaar huurde om naar Israël te komen en hem te doden.

“De PA-organisaties zetten een zware druk op mij en mijn familie en iedereen die contact met me had om me te stoppen,” vertelde hij de Post . “Mijn gezicht was op posters gezet, zodat als iemand mij op het Palestijnse grondgebied zou zien, ze me zouden aangeven of vermoorden.”

Hij liet afbeeldingen zien van deze posters. Hun officiële plaatsing kon niet worden bevestigd.

“Ik wilde naar de conferentie gaan om mijn mensen te helpen,” zei Massab. “Elk plan dat het lijden van de mensen kan helpen, dat hen uit de armoede kan halen, de corruptie kan stoppen, daar ben ik voor.”

De conferentie was vier maanden geleden. Massab was niet aanwezig, maar hij besloot dat hij niet zou zwijgen. Hij benaderde Reservists on Duty en zal aan het einde van de maand naar Noord-Amerika reizen om een ​​reeks lezingen te houden over universiteitscampussen en voor politieke en religieuze leiders. Volgens mede-oprichter van Reservists on Duty, Amit Deri, benaderde Massab de organisatie en niet andersom.

Hij zal spreken in Californië, Texas, New York en Boston. De reis wordt gesponsord door Reservists on Duty als onderdeel van haar inspanningen om de BDS-beweging en antisemitisme op universiteitscampussen te ontmaskeren en tegen te gaan.

“Ik wil de PA eruit – ze veroorzaken de dood en mijn mensen verdienen het om te leven,” zei hij. “Ik wil dat de wereld weet dat het Palestijnse volk ziek is van oorlogen, ze zijn ziek van vergoten bloed. We willen ook dat het terrorisme eindigt. ‘

Hij zei dat hij ook een boodschap zal overbrengen aan de Amerikaanse congresvrouwen Rashida Tlaib en Ilhan Omar, die uitgesproken voorstanders zijn van de BDS-beweging:

“Jullie geven niets om het Palestijnse volk,” zei hij. “Jullie weten niet hoe het voor ons is. Als jullie hier één dag zouden zijn en het lijden zou voelen waarin we leven, alleen dan kunnen jullie je mening geven. Nu roepen jullie maar wat. ‘