Minister Katz bevestigd bericht over “niet aanvalsverdrag” met Golfstaten

Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz tijdens een bezoek eind juni 2019 aan de Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, tijdens een VN-klimaatconferentie . (Courtesy MFA)

Israels minister van Buitenlandse Zaken, Katz, heeft vanmorgen eerdere berichten bevestigd over gesprekken met een aantal Golfstaten om te komen tot een “niet aanvalsverdrag” , aldus melden verschillende Israëlische kranten vandaag.

Hij noemde het een historische politieke stap die een einde zal maken aan het conflict tussen Israel en deze Golfstaten.

In een tweet schreef hij vanochtend : “Onlangs heb ik, met de steun van de premier, een diplomatiek initiatief gepromoot om ” niet-aanvalsvedragen “met de Arabische Golfstaten te ondertekenen.”

Tijdens een interview met Channel 12 voegde Katz daar aan toe :”Het is een historische stap die een einde zal maken aan het conflict en civiele samenwerking mogelijk maakt tot het moment van de ondertekening van vredesakkoorden,” zei hij, in wat een stilzwijgende erkenning leek te zijn dat geen enkel Arabisch land momenteel bereid is volledige diplomatieke betrekkingen aan te knopen met de Joodse staat als zolang het Israëlisch-Palestijnse conflict onopgelost blijft.

Katz bevestigde verder dat hij zijn plan tijdens zijn bezoek aan New York vorige week aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aan verschillende Arabische ministers van Buitenlandse Zaken presenteerde. Hij besprak ook het voorstel met de binnenkort aftredende speciale gezant van de Amerikaanse regering voor het vredesproces, Jason Greenblatt.

“Ik zal blijven werken om de positie van Israël in de regio en over de hele wereld te versterken,” beloofde hij.