Israel en de Golfstaten werken aan een “niet-aanvalsverdrag”

Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz en zijn Bahreinse tegenhanger Khalid bin Ahmed Al-Khalifa (R) poseren voor een foto bij het State Department in Washington op 17 juli 2019. Foto MFA

Naar verluidt onderhandelt Israël met verschillende Golfstaten over een ‘niet-aanvalsverdrag’ tussen hen als reactie op een steeds agressiever Iran.

De volgens Channel 12, historische overeenkomst, is bedoeld om een einde te maken aan de “staat van conflict” tussen Israel en de Golfstaten, meldt de Times of Israel.

Voorafgaand aan het Israëlische initiatief, ontmoette Israels minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, vorige maand aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN verschillende ministers van Buitenlandse Zaken uit de Arabische Golfstaten, meldde Channel 12 nieuws zaterdagavond.

Er was geen onmiddellijke reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar Katz zelf tweette op 23 september dat hij gesprekken had gevoerd met een niet nader genoemde tegenhanger uit een Arabisch land waarmee Israël geen formele betrekkingen heeft, en zei dat ze “manieren om met de Iraanse dreiging om te gaan” bespraken “en een proces voor het stimuleren van civiele samenwerking ” in gang wilden zetten.

Katz, die de gesprekken leidt met de steun van premier Benjamin Netanyahu, stemde met zijn Golf-Arabische gesprekspartners in om werkgroepen op te zetten om het niet-aanvalsverdrag vooruit te helpen, aldus het tv-rapport.

Katz presenteerde zijn Gulf-tegenhangers een ontwerptekst van het beoogde verdrag, dat werd opgesteld door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus het tv-rapport. Naar verluidt benadrukt het de mogelijkheid om gemeenschappelijke belangen te bevorderen in de context van de dreiging die Iran vormt, en is het opgesteld in overeenstemming met de beginselen van het internationale recht. Het tv-rapport zei onder andere dat de ontwerptekst samenwerking op het gebied van oorlog, de strijd tegen terreur en economische belangen specificeert.

Katz zou het voorgenomen verdrag ook hebben besproken met Jason Greenblatt die de speciale gezant van de Trump-regering is voor het vredesproces.

Terwijl Israël zijn diplomatieke betrekkingen met staten in de regio buiten zijn twee volledige vredespartners Egypte en Jordanië tracht te verbreden, komt het niet-aanvalsverdrag initiatief voort uit de erkenning van Israël dat volledige betrekkingen met de Golfstaten misschien niet mogelijk zijn tenzij of totdat het Israëlische Palestijnse conflict is opgelost, merkte het tv-rapport op.