Shabbat Shalom? Als toerist in Israël heb je een aantal uitdagingen

Ter illustratie Shabbat In Jeruzalem

Toeristen zijn vaak niet voorbereid op het stoppen van het openbaar vervoer en sluiten van winkels, cafés en restaurants op zaterdag of Joodse feestdagen, en het plotseling gejammer van sirenes gebruikt om herdenkingsdagen te markeren kan een beetje schokkend zijn, aluds meldt Ynet.

Toeristen die Israël bezoeken, worden vaak getroffen door gebruiken en tradities die ze zelden elders vinden.

Neem als voorbeeld afgelopen maand mei, uren voor de start van Memorial Day voor gesneuvelde IDF-soldaten en een paar dagen voordat het Eurovisie Songfestival zou beginnen, zorgde een misverstand op het IDF-hoofdkwartier in Tel Aviv ervoor dat de luchtalarm sirene die in het hele land klinkt te vroeg afgaat.

Toeristen in de straten van Tel Aviv stonden stil, omdat ze weten dat wanneer de  sirene op Memorial Day afgaat, dat zo hoort.

Omdat zij het land eerder had bezocht, wist de Duitse toeriste Robin Seibers dat sirenes voor inkomende raketten anders klinken en was ze in staat de bezorgdheid van andere toeristen weg te nemen.

Robin Seibers. Cortez

“Als de Israëli’s niet vluchten, is het goed”, zegt ze. “Dat zou de regel moeten zijn.”

“De meesten pakten hun telefoon om mensen te filmen die midden op de weg uit hun auto stapten en stilstonden”, zegt ze.

Dit is een perfect voorbeeld van hoe vreemd dit land en zijn tradities voor bezoekers moeten lijken.

Israël heeft vele feestdagen en gedenkdagen en gedurende Shabbat  is er geen openbaar vervoer en zijn de meeste winkels en restaurants gesloten.

Toerisme naar Israël zal ook dit jaar weer records halen maar gelukkig is de gemiddelde toerist beter geïnformeerd en zich bewuster van de tradities van het land. Ze bestuderen hun bestemming voordat ze aankomen, bekijken voedsel opties en vervoer en plannen hun reizen vaak in detail.

Maar al die voorbereidingen zijn zijn soms anders dan de realiteit. “Ik kon me niet voorstellen dat er helemaal geen openbaar vervoer zou zijn”, zegt Dehi Raj, uit Berlijn. “Toen ik contact opnam met het toeristenbureau, zeiden ze dat zaterdag een probleem zou kunnen zijn, maar ik dacht dat er gewoon minder bussen zouden zijn.”

Na deelgenomen te hebben aan de Gay Pride Parade in Tel Aviv, probeerde Dehi laat die vrijdag terug te keren naar zijn Airbnb-accommodatie in het naburige Ramat Gan.

“Het duurde een tijdje maar eindelijk was ik in staat om een lift te krijgen, maar ik had geen idee hoe ik de volgende dag naar het vliegveld zou komen. Taxiprijzen op zaterdag zijn schandalig hoog.”

Seibers is het ermee eens dat vervoer op zaterdag of op feestdagen een uitdaging is.

“Je hebt er zoveel!” zegt ze. Maar, voegt ze eraan toe, met een goede planning vooraf kunnen toeristen erin slagen om overal te komen. “Maar als je niet joods bent, word je echt verrast”, zegt ze.

Tully uit Zweden zei dat ze een auto had gehuurd, dus vervoer was geen echt probleem, maar was verrast dat ze op zaterdag niet kon winkelen.

Er waren ook andere uitdagingen: “We vonden een paar bars open en toen we in een van hen gingen zitten, bestelde ik een margarita, maar kreeg te horen dat de mixer op zaterdag niet werd bediend. Dat was heel vreemd omdat de zaak wel open was voor business,” zegt ze.

De beschikbaarheid van voedsel in het weekend was een terugkerend probleem voor veel toeristen die onlangs Israël bezochten.

Joseph uit Las Vegas bezocht het land met het Taglit-Birthright-programma, maar besloot na de tour te blijven. 

“Ik verbleef in een hotel in Jeruzalem en ondanks dat het duur was, smaakte het eten op Shabbat  naar restjes”, zegt hij. “Het was duidelijk dat alles op voorhand was voorbereid en opnieuw werd verwarmd op zaterdag. Zelfs de watermeloen was van tevoren gesneden en was niet eetbaar tegen de tijd dat hij werd geserveerd.”

Dehi ontdekte dat hij geen eten kon kopen of een restaurant in zijn buurt kon vinden dat op zaterdag open was, uren voor zijn vlucht naar huis, en dus arriveerde hij hongerig op het vliegveld. “Gelukkig voor mij kon ik iets kopen om te eten in de terminal voor dat mijn vlucht zou vertrekken, maar het was niet erg goed,” zegt hij.

Mark uit San Francisco wilde een traditionele vrijdagavond doorbrengen met Israëlische gastheren en vond een familie die Engels sprak via de CouchSurfing-app.

“Ze spraken de hele avond over politiek en probeerden heel hard hun standpunt over te brengen,” zegt hij.

Maar door het open raam hoorde hij buren liederen zingen in het Hebreeuws, lachen en klappen. “Het spijt me dat ik niet bij die buren was”, zegt hij, “een volgende keer zal ik daar beter op letten”.

Veel toeristen zeggen dat hun reis niet negatief was beïnvloed door de Shabbat problemen.

Tully . Foto courtesy

Tully zei dat er in Zweden niet zoiets bestaat, want bedrijven zijn zeven dagen per week geopend. “Ik wou dat we zulke dagen thuis hadden”, zegt ze. “Gewoon een dag waarop het allemaal om familie draait en niet om werk of zaken. 

Mijn land heeft zo’n dag nodig. Onze relaties en onze familietradities lijden omdat niets meer heilig is.”

Advertentie (4)