Benny Gantz:”geen vooruitgang in de gesprekken met Netanyahu”

De ontmoeting tussen de leider van Blue & White, Benny Gantz, en premier Benjamin Netanyahu heeft tot niets geleid , zei Gantz tijdens een factievergadering in de Knesset-maandag.

Benny Gantz. Screenshot YouTube

“De ontmoeting met Netanyahu was zakelijk, maar we zijn er niet in geslaagd vooruitgang te boeken,” zei Gantz. “We willen niet alleen het stuur vasthouden; we willen bepalen waar we naartoe gaan.”

Gantz zei dat hij zich tijdens de onderhandelingen vooral concentreerde op de nationale veiligheid en de overheidsbegroting, en niet op “schorsingen of immuniteit of dienen als premier terwijl hij mogelijk wordt aangeklaagd”.

“De burgers van Israël komen eerst. Wij zullen hen dienen”, verklaarde hij.

Gantz sprak een dag na zijn eerste ontmoeting met Netanyahu sinds hij het mandaat kreeg om de volgende regering te vormen.

De Blue & White leider wees op een “centrale moeilijkheid” in de coalitiegesprekken: “de Likud wil onderhandelen uit naam van het hele rechtse blok met 55 Knesset zetels”.

“We zullen ook naar kleine partijen luisteren, maar we laten ze de nationale agenda niet dicteren. De goede optie is nog steeds een eenheidsregering met Likud. Het ergste is een verkiezing,” verklaarde hij.

Gantz voegde eraan toe dat zijn partij ‘alles zal doen om een eenheidsregering te bereiken, maar we zullen geen enkele optie opgeven om een ​​regering te vormen en zodoende een verkiezing te voorkomen’, een duidelijke verwijzing naar een minderheidsregering met externe steun van de gezamenlijke Arabische lijst.

Yair Lapid, de nr.2 van Blue & White zei: “Wat Netanyahu moet doen, is tweede worden in de rotatie. Zodra dat gebeurt, kunnen we binnen 48 uur een regering vormen.

Gantz ontmoette maandag ook Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman, in een vergadering waarvan Lieberman zei dat deze positief was en zich alleen richtte op kwesties van nationale veiligheid.

De twee bespraken” mijn visie op Gaza , of we nu doorgaan met de “politiek van overgave” of niet, wat gebeurt er met de Palestijnse kwestie en de nederzettingen in Judea en Samaria, met Iran, “zei Lieberman.

Lieberman zei, in tegenstelling tot veel media berichten, dat hij en Gantz geen overeenkomst hebben dat er zonder hem geen coalitie zou komen.

“Er zijn zoveel moeilijke beslissingen te nemen op het gebied van veiligheid en ze kunnen niet worden genomen in een krappe coalitie,” zei Lieberman in een Yisrael Beytenu factie bijeenkomst. “We hebben een brede nationale regering nodig, en dat moet in de eerste plaats gebeuren met de twee grote partijen die de regering vormen. We zouden er graag deel van uitmaken, maar zelfs zonder ons is het beter dan naar een nieuwe verkiezing te gaan. ”

Lieberman suggereerde dat Netanyahu de rest van het rechtse blok zou opgeven en als eerste in rotatie zou zijn met Gantz voor het premierschap.

Liberman benadrukte ook dat hij geen steun zal geven aan verschillende initiatieven die Blue & White hebben willen promoten in de Knesset voordat een regering wordt gevormd, waaronder het aannemen van een wet die een premier vereist om af te treden als hij wordt aangeklaagd, vervanging van de Knesset voorzitter, en bemanning van het Knesset “Law, Constitution and Justice Committee.”

Advertentie (4)