Brief van Yaffa Issachar aan haar in Rusland gevangen/gegijzelde dochter Naama

Naama Issachar. Foto Instagram

Yaffa Issachar, de moeder van Naama die in Rusland gevangen zit maar eigenlijk wordt gegijzeld is op moment van schrijven bij haar dochter op bezoek, nadat ze daar eindelijk toestemming voor kreeg. Bij zich heeft ze een brief die ze aan haar dochter zal geven. De tekst hebben wij vertaald.

“Mijn Naama, toen je met handboeien de rechtszaal binnenliep, je in een box met tralies en omringd door politieagenten moest zitten die me verhinderden je mijn hand te geven – dat waren mijn moeilijkste momenten,” schreef Yaffa.

“Elke moeder wil haar dochter beschermen, dit is een fundamentele eigenschap voor ons. Deze vaardigheid is mij brutaal afgenomen. Omdat je een onderhandeling chip bent geworden.”

“Naama, je kunt je niet voorstellen hoe moeilijk het voor mij was om je in de ogen te kijken en je paniek te zien. Het is een marteling die moeilijk te beschrijven is. Niet in staat te zijn je vast te houden en je te vertellen iets langer vast te houden Ik zal er alles aan doen om je daar weg te krijgen (je hebt) een land dat om je geeft, “aldus de brief.

“Naama, iedereen wist waarom je leed. Alleen jij en ik waren de enigen die het niet wisten en niet begrepen en geen antwoorden kregen,”gaat de brief verder.

“We begrepen niet waarom ze twee weken nadat ze besloten om je aan te klagen voor het in bezit hebben voor persoonlijk gebruik van 10 gram marihuana dat je in je tas vergat en je een boete oplegden, plotseling je aanklacht veranderden in smokkel van drugs.

“We begrepen niet waarom ze je wilden overbrengen naar een afgelegen en geïsoleerd detentiecentrum. We begrepen niet waarom de Russische rechter je herhaaldelijk weigerde over te dragen naar huisarrest met een elektronische handboei en garantiebrieven van senior leden van de (Russische ) Joodse gemeenschap.

“We wisten het niet en waren extreem boos toen ze je telefoontjes en brieven beperkten, we wisten niet waarom ze weigerden je koosjer voedsel te brengen, we wisten niet wat er achter de weigering zat om je gebedenboeken voor Rosh Hashanah en Yom Kippur te geven.

“We begrepen niet waarom gerechtelijke hoorzittingen die voor jou noodlottig waren precies werden gehouden op Rosh Hashanah en Jom Kippoer, de heiligste dag van het volk van Israël, en je kwam naar de hoorzitting bleek en uitgeput door het vasten.

“Het spijt me Naama, we wisten niet waarom je verdedigingsteam aantijgingen maakte en je in de getuigenbank plaatste, en tegelijkertijd speelde de Russische rechter met zijn telefoon en negeerde wat er plaatsvond.

“Het lijkt erop dat we het niet wisten, en alle anderen wel. Nu is het allemaal duidelijk. Ik beloof je dat ik samen met al je geweldige vrienden in Israël en het hele volk Israel tegen je gevangenschap zal vechten en je daar snel uit zal halen.”