Tienduizenden demonstreren in Duitsland tegen antisemitisme (video)

Screenshot YouTube

Ongeveer 10.000 mensen namen zondag deel aan een demonstratie door de Duitse hoofdstad Berlijn. Enkele duizenden anderen protesteerden in andere steden, waaronder Hamburg en Marburg.

Veel Duitsers zijn in shock over de terreuraanval van woensdag in Halle, waarbij een vrouw werd gedood voor de synagoge en daarna een bezoeker van een kebab restaurant werd doodgeschoten. De aanval heeft ook de bezorgdheid over het toenemende extremisme van extreemrechts en vragen over de trage politie-respons hernieuwd.

Stephan Balliet, de 27-jarige zwaarbewapende man, heeft toegegeven dat het zijn bedoeling was zoveel mogelijk Joden te vermoorden, maar faalde toen hij probeerde de synagoge op Jom Kippoer, de heiligste dag in het jodendom, binnen te gaan. Balliet, die zijn aanval online live heeft gestreamed, is beschuldigd van twee gevallen van moord en negen pogingen tot moord.

De demonstratie in Berlijn zondag begon bij een symbolisch monument, het Berlijnse plein Bebelplatz. Daar hebben de nazi’s duizenden boeken van Joden, communisten en andere tegenstanders verbrand, weken nadat Adolf Hitler de macht had overgenomen in 1933.

De demonstranten droegen Israëlische vlaggen en spandoeken met slogans als “Geen nazi’s” en “Extreemrechts terreur bedreigt onze samenleving.”

De bijeenkomst werd georganiseerd door de burgerrechtenorganisatie “Unteilbar” (ondeelbaar) onder de slogan “We zijn ​​verenigd”. De demonstratie eindigde bij de nieuwe synagoge van Berlijn, met zijn beroemde gouden koepel met daarop een Davidster.


Advertentie (4)