Israël: “Denk twee keer na voordat je naar Rusland reist”

Naama Issachar en haar moeder Yaffa (L). Screenshot Instagram

De diplomatieke banden tussen Israël en Rusland verslechteren, nu hoge Israëlische diplomaten waarschuwen tegen reizen naar Rusland. Ondertussen is bekend geworden dat de moeder van Naama Issachar haar dochter mag bezoeken. Ook is bekend geworden dat president Poetin overweegt Naama gratie te verlenen zodra via de diplomatieke kanalen een verzoek daartoe binnenkomt.

“Denk twee keer na voordat je besluit naar of via Rusland te reizen”, is de waarschuwing van Israëlische diplomaten. Je loopt het risico voor de kleinste overtreding gearresteerd te worden, zoals Naama Issachar overkwam.

Dit heeft alles te maken met de exorbitante lange gevangenisstraf van 7,5 jaar die Naama kreeg opgelegd, nadat tijdens een tussenlanding in Moskou 10 gram cannabis in haar bagage werd gevonden.

In Israël is iedereen er van overtuigd dat Naama in wezen wordt gegijzeld om Israël te dwingen de Russische hacker Aleksey Burkov niet aan Amerika uit te leveren, maar hem naar Rusland terug te sturen.


Ondanks een persoonlijke brief van President Rivlin aan Poetin en de volgens premier Netanyahu uitstekende vriendschappelijke band die hij met de Russische leider zou onderhouden, heeft Poetin tot nu toe niet gereageerd en via een woordvoerder laten weten “niet de rechters te kunnen dwingen Naama vrij te laten”.

Burkov wordt in de Verenigde Staten gezocht wegens verduistering van naar verluidt miljoenen dollars van Amerikaanse consumenten via creditcard fraude. Burkov vertelde aan Russia Today (RT), een Russisch televisienetwerk dat door de Russische overheid wordt gefinancierd en wijdverbreid wordt gezien als een propaganda-kanaal van het kremlin, dat hij een ‘doorsnee man’ is. Hij doet zich voor als een IT-freelancer uit St. Petersburg, die in Israël op vakantie was met zijn vriendin toen “zijn leven op zijn kop is gezet”. Hij beweerde dat hij “gekaapt was en in hechtenis was genomen als onderdeel van een standaard Amerikaans plan”.

Hoewel het Israelische Hooggerechtshof inmiddels de uitlevering van Burkov heeft goedgekeurd, zegt de Israëlische minister van Justitie Ohana afgelopen weekend dat een definitieve beslissing over de uitlevering van Burkov “binnen enkele dagen” zou worden genomen.

Na de beslissing van het Hooggerechtshof werd opeens de behandeling van Naama in de Russische gevangenis zwaarder. Zo krijgt ze geen koosjer voedsel, mag ze niet bellen met haar moeder, geen brieven ontvangen en vond de rechtszaak tegen haar op zowel Rosj Hasjana als Jom Kippoer plaats.

Intussen is vandaag bekend geworden dat de moeder van Naama haar dochter mag bezoeken. Ze vertelde Israelische verslaggevers buiten de rechtbank in Moskou dat ze later vandaag haar dochter hoopte te zien.

Yaffa, de moeder van Naama Issachar toont de toestemming haar dochter te mogen bezoeken. Screenshot Channel 13

“Ik ga haar vertellen dat de premier, president en minister van Justitie van Israel haar proberen te helpen,” zei Yaffa, de uiterst bezorgde moeder tegen de Israëlische verslaggevers. “De steun die wij in Israel krijgen is overweldigend en Naama moet dat weten om positief te blijven”, aldus de Yaffa.

“We hebben een prachtig land dat niet als vanzelfsprekend moet worden beschouwd”, zegt Yafa, er aan toevoegend dat ze met tussenpauzen optimistisch is dat een hoger beroep bij de rechtbank positief zal worden beantwoord en haar dochter zal worden vrijgelaten.