Na 50 jaar neemt Zubin Metha afscheid van het Israel Philharmonic Orchestra (video)

Zubin Mehta. Screenshot YouTube

Na 50 jaar neemt Zubin Metha afscheid als muzikaal directeur van het Israel Philharmonic Orchestra.

In Israel heeft Zubin Metha in die 50 jaar de status van superster bereikt, ongekend voor een dirigent.

Op het moment van schrijven dirigeert Metha zijn laatste concert in Tel Aviv, Liszt’s pianoconcert Nee 2 en Mahlers Resurrection Symphony.

Het Israel Philharmonic Orchestra benoemde Mehta in 1969 als muzikaal adviseur, muzikaal directeur in 1977 en muziek directeur voor het leven in 1981.

Zijn officiële biografie zegt dat tijdens zijn dirigentschap “Mehta meer dan 3.000 concerten heeft geleid met dit buitengewone ensemble, inclusief optredens in vijf continenten.”

Maar hij heeft ook tijdens die 50 jaar andere dingen gedaan.

Hij was directeur van het Los Angeles Philharmonic Orchestra van 1962 tot 1978 en van het New York Philharmonic Orchestra van 1978 tot 1991

Tijdens zijn tijd in New York dirigeerde hij meer dan 1.000 concerten, volgens de New York Philharmonic Orchestra website, die zegt dat zijn termijn “de langste in de geschiedenis van het orkest was”.

Hij dirigeerde andere orkesten over de hele wereld, waaronder in Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Mehta, geboren op 29 april 1936 in Mumbai (India), groeide op in een muzikale omgeving. Zijn vader, Mehli Mehta, richtte de Bombay Symphony op en was muzikaal directeur van de American Youth Symphony in Los Angeles.

Samen met zijn broer Zarin is hij co-voorzitter van de Mehli Mehta Music Foundation in Mumbai, waar kinderen worden opgeleid in westerse klassieke muziek.

Zubin Mehta heeft gezegd in Tel Aviv te blijven wonen.